Reisnieuws

How rude! 10 etiquette-tips

Gepubliceerd: 04 mei 2010
9

Natuurlijk weet je dat elk land zijn gewoonten en gebruiken heeft. Maar zelfs als goed ingelezen reiziger maak je soms onbewust fouten. Weet jij bijvoorbeeld in welk land het hoogst onbeleefd is om te lachen?

Deze tien – schijnbaar onschuldige – dingen moet je in het buitenland vermijden als je geen vijanden wilt maken:

1. Een broodje eten in de trein

In Japan is het niet de bedoeling dat je op straat of in het openbaar eet. En al helemaal niet in de trein of metro. Japanners zien eten niet alleen als het consumeren van voedsel, maar ook als het uiten van waardering. Niet alleen voor het eten zelf, maar ook voor degene die het bereid heeft. Door even snel onderweg iets te eten, toon je geen respect.


2. Uitgebreid lachen

Russen vinden mensen die te pas en te onpas lachen onbetrouwbaar. In Rusland ziet men lachen niet, zoals wij, als een teken van beleefdheid. In tegendeel: een constante, beleefde glimlach wordt gezien als een teken van onzekerheid en verhult de echte emoties. Als je in Rusland lacht, moet het oprecht zijn.
Foto: MvanderLit.reisreporter.nl

3. Stoppen met eten als je vol zit

In Marokko voelt je eetgezelschap zich verplicht om ook te stoppen als jij klaar bent. Probeer dus toch maar door te eten. Pas wel op dat je je bord niet helemaal leeg eet, want daarmee impliceer je dat de gastvrouw te weinig gekookt heeft.

4. Toosten als je geen alcohol drinkt

Mexicanen geloven dat toosten met een glas water ongeluk brengt. De persoon waarop getoost wordt, is op die manier verdoemd tot een zeemansgraf. Ook is het niet erg feestelijk, volgens de Mexicanen. Doe als niet-drinker dus niet mee met de toost in Mexico. In Argentinië is het een minder groot taboe, maar klink wel twee keer om ongeluk af te wenden.

5. Je been op je andere been leggen

In het Midden-Oosten is het hoogst onbeleefd om de onderkant van je voeten te laten zien, want voeten worden als onrein beschouwd. Hou je voeten dus op de grond, verplaats er niks mee en wijs er niet mee. Om deze reden worden de voeten ook bedekt met lange jurken of gewaden bij maaltijden die op de grond worden genuttigd. In juni vorig jaar ontstond in Israël ophef over een foto van de Amerikaanse president Obama. Op de foto zit hij onderuitgezakt, zijn benen op het bureau. Hierdoor zijn z'n schoenzolen prominent in beeld.


6. Gapen

Ook in het Midden-Oosten: probeer gapen te onderdrukken, want in de Koran staat dat dit van Satan komt. De Profeet zou gezegd hebben: 'Allah houdt van niezen en niet van gapen [...] Gapen komt van Satan, dus men moet zijn uiterste best doen dit tegen te houden; als men ' Ha' zegt tijdens het gapen, zal Satan hem uitlachen.' Uit een ander deel van de Koran: 'Als iemand van jullie gaapt, moet hij het met zijn hand proberen tegen te houden, want anders komt Satan binnen.'
[i]Foto: [url="http://makwela.reisreporter.nl"]makwela.reisreporter.nl[/i][/url]

7. Je rommel opruimen

Gooi in Spaanse bars vooral wél je gebruikte servetjes, garnalenkoppen, prikkertjes en sigarettenpeuken op de grond. Want hoe meer rommel er op de grond ligt, hoe populairder de bar is. Op een blog voor studenten en leraren Spaans werd een poll gehouden: hoe gemakkelijk gooi jij je gebruike servetten en tapasrestanten op de grond? Bijna de helft van de respondenten bleek toch wat moeite te hebben met het gebruik. Het advies: doe het toch maar. Het is leuk en bovendien lekker makkelijk.

8. Vragen waar het toilet is

Heti is in de Verenigde Staten en Canada heel plat om naar the toilet te vragen. Vraag op openbare plaatsen naar the restroom en in restaurants naar the ladies room of the men’s room. Ben je bij mensen thuis, dan informeer je naar the bathroom. Je hebt het dan dus niet over een ruimte met een douche of bad, maar over de wc. De reden voor dit verhullende taalgebruik? Waarschijnlijk de preutsheid van de Amerikanen. In Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland wordt wel gewoon de term toilet gebruikt.

9. Een gesprek op gang houden

De Zweden vinden het heel normaal als er stiltes vallen tijdens een gesprek. Probeer deze dus niet koste wat het kost vol te praten, dat wordt juist als storend ervaren. Over het algemeen wordt aangeraden in een gesprek met Zweden een relaxte, kalme houding aan te nemen. Praat op gedempte toon, want emoties tonen wordt al snel gezien als een teken van irritatie. Vermijd ook sarcasme, dat wordt opgevat als onvriendelijkheid of zelfs arrogantie.
[i]Foto: [url="http://lione_kolsteren.reisreporter.nl"]Lione_Kolsteren.reisreporter.nl[/i][/url]

10. Met je handen in je heupen staan

In Zuidoost-Azië wordt deze houding gezien als agressief. Probeer dus iets anders met je handen te doen, maar stop ze ook niet je in zakken, want die nonchalante houding zal je niet in dank worden afgenomen. Overigens kan het verbergen van de handen ook in onze eigen cultuur negatief opgevat worden. Met deze lichaamstaal straal je uit dat je niet open staat voor een gesprek of medewerking. Ook leugenaars zouden hun handen verbergen, uit angst zichzelf anders te verraden.


Meer weten? 'Etiquette in het Buitenland' van Kevin Strubbe en Liesbeth Hobert staat vol met bruikbare tips en grappige weetjes.


Hoofdbeeld: Tsjikatilo.reisreporter.nl


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Ergste toerist: de Fransman!

Wat wij Nederlanders eigenlijk altijd al hebben geweten, is nu officieel bevestigd: de Fransen zijn de ergste toeristen ter wereld. Ze scoren het slechtst op beleefdheid en fooien.

6
Reisnieuws
Bizarre wetten in Italië

Draag op Capri geen bikini buiten het strand en bouw geen zandkastelen op het strand van Eraclea vlakbij Venetië. Dikke kans dat je dan een boete aan je broek hebt hangen. In Italië is namelijk een hele reeks nieuwe wetten ingevoerd.

0
Reisnieuws
Regels voor Olympische toerist

De organisatie van de Olympische Spelen in Beijing heeft een handleiding opgesteld voor toeristen die het sportspektakel komen bezoeken. De hoofdboodschap: toeristen moeten zich netjes gedragen.

0

Reacties van bezoekers Reageer

abytravel

Door: abytravel • Geplaatst op

In West Afrika: handen wassen voor het eten (staat vaak kom met kan voor), niet eten met de linkerhand . Als je met meerdere mensen van éen schaal eet, wat vaak het geval is als je thuis uitgenodigd wordt: blijf op je eigen "partje" en pak niet dat lekkere stukje vis of groente aan de overkant, Ligt op jouw stuk alle vis, vlees of bepaalde groente dan is het de bedoeling dat je dit verdeeld en op het deel van de andere eters legt. Ben je klaar met eten blijf dan niet uit beleefdheid zitten maar sta op en loop weg, anderen mogen dan wat resteert op jouw partje verdelen.En natuurlijk daarna nog eens handen wassen
Een gals water weigeren wordt vaak als heel onbeleefd gezien. In Benin kun je het oplossen door een heel klein slokje te nemen en de rest dan op de grond "voor de voorouders' te plengen. Dat wordt juist weer als heel beleefd gezien...

layobi

Door: layobi • Geplaatst op

In Japan: Niet te dicht bij een Japanner gaan staan, Japanners hebben een grondige hekel aan lichamelijk contact.
Nooit een Japanner recht in de ogen kijken, dat brengt hem ernstig in verwarring, vooral omdat hij zelf altijd een nederige houding aanneemt.
Het geven van fooien is absoluut ongebruikelijk en wordt zelfs als beledigend ervaren.

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

In China: je glas leegdrinken, als je eigenlijk genoeg hebt. Het wordt namelijk weer volgeschonken en voor je het weet...
Gan bei!

scubasheila

Door: scubasheila • Geplaatst op

@ Cin,
Ken je ook de reden daarachter? Het is ontzettend onbeschoft om de hoofden van Aziatische mensen aan te raken, als je geen persoonlijke relatie met ze hebt. De reden hiervoor is dat het hoofd het hoogste punt van het lichaam is en daarmee het dichtst aan de hemel staat. De voeten zijn daarom ook het onreinste, want zij raken de grond aan. Een hoofd aanraken is onrespectvol. Als Indonesische zit dat ook in mij. Ik heb er een hekel aan als een onbekende, of iemand waar ik geen hechte band mee heb, mijn hoofd aanraakt. Ik vind het onbeschoft, al snap ik ook dat dat in Nederland anders wordt gezien. Daarom leg ik het ook uit dat ik het absoluut niet waardeer en liever niet heb dat iemand mijn hoofd aanraakt.

In Azië is het dus ook ontzettend onbeschoft om met je voetzolen naar iemand te wijzen. Of met je linker hand iets aanpakken. Met je linker hand maak je namelijk je billen schoon op het toilet.

Saya

Door: Saya • Geplaatst op

Inderdaad, in de trein én op het station kun je heerlijk eten! In een park bv ok, dat is ook openbaar. Het is echter not done om met voedsel in je hand over straat te lopen of te staan. Tijdens het bloesemseizoen zie je hele (Japanse) volksstammen naar de parken trekken en onder de fleurige bloempjes picknicken. Hierin zit dan een moment van rust en eerbied voor eten. Zelfs de Japanse zakenmannen nemen een misosoep staand aan de noodlebar als ze haast hebben. Ze zullen geen voedsel lopend op straat nuttigen.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.