Reisnieuws

VIDEO: Afvaleiland spoelt aan

Gepubliceerd: 28 apr 2010
1

Misschien heb je de beelden van het afvaleiland in de Stille Oceaan wel eens gezien. De ‘Great Pacific Garbage Patch’ is door zeestromingen ergens tussen Amerika en Azië ontstaan en is naar schatting minstens twee keer zo groot als de staat Texas.

Andere ramingen hebben het zelfs over een omvang van twee keer de Verenigde Staten. Een natuurramp op zich, maar het afval blijkt ook zijn weg naar de stranden van Hawaii gevonden te hebben.

Plastic flessen

Wetenschappers ontdekten dat het afgelegen Kamilo Beach op Hawaii helemaal vol ligt met huis- tuin en keukenafval. Van plastic flessen en tassen, tot autobanden en verroeste olievaten. Na onderzoek bleek de ondergrond van het strand meer plasticdeeltjes dan zand te bevatten.

Zeeschildpadden

De Garbage Patch baart de wetenschap al lange tijd zorgen. Het afval lost niet op en de giftige stoffen komen in het water terecht en verstoren zo het biologisch evenwicht. Ook belandt het afval in de magen van zeevogels en –dieren, waaronder zeeschildpadden en de albatros.

Op ons bord

Nog verder in de kringloop krijgen wij de afvalresten zelfs weer op ons bord: kwallen eten stukjes plastic, de kwallen worden gegeten door vissen en de vissen worden vervolgens weer gegeten door mensen.

Geen oplossing

Een oplossing voor het afvaleiland is er voorlopig nog niet. Sinds het tien jaar geleden ontdekt werd, is het alleen maar gegroeid. Het met enorme pompen en zuigers uit de oceaan vissen is geen optie, er zit teveel water tussen en bovendien: wat moet er dan met al dat plastic gebeuren?

Wegwerptasjes

Schokkend? Helaas zijn we er zelf net zo goed verantwoordelijk voor. Doe daarom zuinig aan met plastic. Neem om te beginnen een eigen tas mee naar de supermarkt, want zo’n negen procent van de afvaldrab bestaat uit plastic wegwerptasjes. Het afvaleiland zal er niet door verdwijnen, maar elk tasje minder, is er één.


Bekijk hier een filmpje over het afvaleiland.
Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Ecologische sneakers

Het milieu staat al tijden in de spotlights: verantwoord wandelen en sporten kon niet uitblijven. Je hoort er dan ook pas echt bij met de ecologische gympen van het Franse merk Veja.

0
Reisnieuws
Ecoboot doet recordpoging

1 maart 2008 wordt het startschot gegeven voor de recordpoging van de ecoboot, genaamd Earthrace. De boot gaat een poging doen om het snelheidsrecord ‘om de wereld varen’ te verbreken, om aandacht te vestigen op de mogelijkheden van biobrandstof.

1
Reisnieuws
Door: Floor Vink
Klimaatdiscussie rond

Het klimaatpanel van de Verenigde Naties heeft vrijdag een akkoord bereikt over maatregelen tegen de verandering van het klimaat. Later deze dag is het VN-klimaatrapport nog officieel bekrachtigd vanuit Bangkok.

0

Reacties van bezoekers Reageer

Annettoz

Door: Annettoz • Geplaatst op

Wow wat een hoop rotzooi! Bedankt voor het plaatsen van dit filmpje. Hopen dat men een keertje stopt met het dumpen van afval in het water.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.