Reisnieuws

Tips en tricks invoerbelasting

Gepubliceerd: 13 apr 2010
7

Op reis shoppen we er graag op los. Veel dingen in het buitenland zijn namelijk mooier, beter of goedkoper. Helaas krijgen we vooral met producten buiten de EU te maken met invoerrechten die ervoor zorgen dat niet alles mee naar huis mag of we er fors voor moeten betalen. Columbus zet op een rij hoe het precies zit met invoerrechten en hoe je makkelijk vanuit de Verenigde Staten producten naar Nederland kunt laten versturen. Een handleiding om onverwachte bijkomende kosten te vermijden.

Wat mag je meenemen en wat niet?


Alcohol, tabak en drugs
Binnen de Europese Unie is er, behalve alcohol en tabak, geen hoeveelheid bepaald over hoeveel je mag invoeren. Voor een overzicht van hoeveel je van accijnsgoederen zoals alcohol en tabak mag meenemen, kun je kijken op www.douane.nl.
Als je medicijnen uit het buitenland mee naar Nederland wilt nemen, zorg dan dat je nagekeken hebt of ze in Nederland toegestaan zijn. Alleen dan mag je ze meenemen. Voor eigen medicijnen die je mee naar je reisbestemming wilt nemen, heb je een medisch paspoort nodig.


Wapens
Wapens, munitie en drugs zijn uiteraard verboden. Maar ook sierwapens die in het buitenland nooit als gebruiksvoorwerp zouden gelden, kan de douane niet accepteren in Nederland. Dit geldt soms zelfs voor speelgoed dat uiterlijkerwijs in de buurt komt van een echt wapen

Geld
Aan los geld mag je vanuit landen binnen de Europese Unie een onbeperkt bedrag mee naar huis nemen. Maar als je van buiten de EU of uit Andorra, Vaticaanstad, San Marino of Monaco komt, moet je dit vanaf een bedrag van €10.000 aangeven bij de douane.

Dieren en planten
Spullen gemaakt van dieren of planten mag je alleen vervoeren als het dier niet op de lijst met beschermde diersoorten voorkomt. Meer dan 30.000 dieren en planten worden met uitsterven bedreigd, het is dus zeker aan te raden even te checken of ‘jouw’ dier of plant daar ook bij hoort. Als je na wilt vragen of het dier of de plant die je wilt vervoeren toegestaan is, kun je bellen met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (tel. 0800 2233322). Als je buiten de EU een paar schoenen van bijvoorbeeld krokodillenleer koopt, vraag de verkoper dan altijd naar een certificaat. Hierop staat dat het gaat om leer van getemde dieren en geen leer van wilde beesten.

Apparaten en overige goederen
Als je in het buitenland apparaten of andere goederen koopt voor eigen gebruik, mag dit zonder douanerecht en omzetbelasting Nederland in, mits de waarde niet meer dan €430 is. Kom je met een privéschip of privévliegtuig aan, dan mag de waarde van het product voor persoonlijk gebruik geen hogere waarde hebben dan € 300. Ook als je per auto, boot of trein reist, mag de waarde niet hoger zijn dan € 300.

Invoerkosten

Als je voor de producten omgerekend meer hebt betaald dan bovenstaande bedragen, dan moet je over het hele bedrag omzetbelasting betalen. De hoogte van dit bedrag hangt af van het soort product en de waarde hiervan.

Is de totale waarde lager dan € 700, dan kun je gebruik maken van het speciale reizigerstarief, míts je de goederen zelf aangeeft. Hieronder vind je de percentages die berekend worden:
De trukendoos van de invoerbelasting

Het invoersysteem is niet helemaal waterdicht en sommige mensen hebben allemaal 'handige' trucjes om de invoerbelasting op gebruiksvoorwerpen te ontduiken. Zo vertelde een frequente reiziger, die liever anoniem blijft: 'Ik heb wel eens een camera in het buitenland gekocht die in Nederland ruim € 600 kostte. In HongKong wist ik het op de kop te tikken voor de helft van de prijs. Ik heb de doos waarin de camera zat weggegooid en de bonnen, boekjes, garantiebewijzen en kabels - alles wat je op reis niet nodig zou hebben - per post vanaf mijn vakantieadres naar mijn huisadres verzonden. Hoe kan de douane bewijzen dat ik die camera niet al bij vertrek had?' Of je die truc ook wilt gebruiken, is natuurlijk geheel aan jezelf. Maar besef wel: dergelijke acties zijn illegaal en kunnen bestraft worden.

Online shoppen

Soms wil je vanuit Nederland iets in het buitenland kopen omdat het daar goedkoper is, of omdat het hier niet verkrijgbaar is, zoals de hippe nieuwe iPad? Met name in de Verenigde Staten kan dat lastig zijn, omdat je vaak een Amerikaans ip-adres, creditcard of afleveradres moet hebben. Maar ook hiervoor is een handige oplossing bedacht: Usunlocked.com.


Afleveradres of factuuradres wordt niet goedgekeurd
Heb je een afleveradres in de VS nodig? Laat je pakket opsturen naar Usunlocked.
Heb je een ongeldig factuuradres? Laat Usunlocked weten wat je wilt bestellen, betaal hen en vervolgens doen zij de bestelling voor je.

Geen geldige creditcard
Op de site van Usunlocked kun je een virtuele US Creditcard aanmaken waar je geld op stort en vervolgens de betaling mee doet.

Ip-adres
Sommige Amerikaanse websites staan een Europees IP-adres niet toe. Via USunlocked kun je Hotspot Shield downloaden. Hiermee kun je alle gewenste websites bezoeken en wordt je persoonlijke informatie beschermd door encryptie.


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Vertraging? Krijg €600 terug!

Door de uitspraak die de rechter vorige week in Haarlem heeft gedaan is het als passagier een stuk makkelijker geworden om geld terug te krijgen bij vertraagde vluchten. Er hoeft geen rechtbank meer aan te pas te komen, want je kunt de vergoeding,...

15
Reisnieuws
Nederland gaat wijs op reis

Afgelopen week gaf minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken het startsein voor de Wijs op Reis-campagne. Dit is een overheidscampagne om de Nederlandse toerist te waarschuwen voor onder andere zakkenrollers en pech op de weg.

0
Reisnieuws
Kijken, kijken... niet kopen

Het Wereld Natuur Fonds lanceert een nieuwe website met de slogan ‘kijken, kijken… niet kopen’. Niet om je op te roepen geen souvenirs te kopen, maar wel om je te informeren over 'foute' souvenirs.

0

Reacties van bezoekers Reageer

Sara-TIPPIE

Door: Sara-TIPPIE • Geplaatst op

Hallo allemaal,

Ik heb een vraagje en ik hoop dat iemand met ervaring mij hiermee kan uithelpen.

Ik wil graag een doos uit de middel-oosten bestellen met verschillende modellen shisha (waterpijp) bestellen.
De waarde van het hele doos ligt rond de 89 euro en er komen verzendkosten bij van 55 euro.

Ik heb op de webiste van douane.nl gekeken en ze zeiden dat als je inkopen doet onder de 150 euro dat ik geen invoerbelasting hoef te betalen maar wel belasting van 19%.
Als ik het pakket laat opsturen moet ik dan een bon bij doen van de waarde en verzendkosten?
En hoe betaal ik de BTW van de douane? Krijg ik een factuur thuis gestuurd of hoe zit het?

HELP mij aub eruit.

THNX voor jullie aand8.

Sara

RickBaars

Door: RickBaars • Geplaatst op

Hallo mensen,

Op de meeste fotocamera's dan je via koppeling aan je pc kan je zien hoeveel foto's er gemaakt zijn dus zo kan je al door de mand vallen.

Gr.Rick

movingelements

Door: movingelements • Geplaatst op

Ik denk dat Germug in de war is met het bedrag omgerekend in Amerikaanse dollars, dat is inderdaad ongeveer 571,-

Reactie op "De trukendoos van de invoerbelasting" ;

De truc die hier wordt verteld is natuurlijk eeuwenoud, maar deze frequente reiziger en beoefenaar van de truc vergeet dat de LADER van zijn mooie camera "boekdelen" spreekt. Daarnaast is de truc van de Douane dat zij niks hoeven te bewijzen, maar dat de bewijslast bij de reiziger ligt. Dit betekent dat de Douane de mogelijkheid heeft om bij twijfel de camera in bewaring te nemen totdat de reiziger dmv bijvoorbeeld een bon kan aantonen waar de camera gekocht is. Dan rest enkel nog de vraag of het de moeite (+/- 60 euro) waard is om het ja/nee spelletje aan te gaan en de trip terug naar Schiphol te maken om alsnog de belasting te voldoen.

Webmaster Saphira

Door: Webmaster Saphira • Geplaatst op

Beste Germug,

De prijs van € 430 klopt wel degelijk. Kijk maar eens op www.douane.nl/430euro.
Overigens neemt de redactie bij dit soort artikelen niet lukraak gegevens van het internet over. Er wordt ter verificatie altijd contact gezocht met de juiste instanties. In dit geval heeft de auteur ook contact gehad met de Douane om de feiten te controleren en ook zij hebben het bedrag bevestigd.
Helaas, maar beter dat je het nu weet dan dat je straks met een camera van € 500 voor een onaangename verrassing staat ;-)

Vriendelijke groet,

De Webmaster.

germug

Door: germug • Geplaatst op

Dames en/of heren,

Dat bedrag van 430 euro voor apparaten klopt echt niet meer. Dat moet iets zijn van 571 of zoiets. Graag uitzoeken en aanpassen :-(

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.