Reisnieuws

Sadhu's en swami's onder vuur

Gepubliceerd: 09 apr 2010 0
Voor Westerlingen zijn ze nog steeds onlosmakelijk met India verbonden: de sadhu’s, baba’s en swami’s. Mystici, monniken, spirituele figuren, gehuld in gele gewaden en met beschilderde gezichten. Maar in India zelf vallen ze in rap tempo van hun voetstuk, zo meldt de website Globalpost.com.
De traditionele dienaren van God verdwijnen uit de steden en dorpen in het snel urbaniserende land. Ze maken plaats voor charismatische spirituele leiders, compleet met de bekende jurken, juwelen en wilde kapsels.

Luxe auto’s

Deze nieuwe leiders blijken een ander idee bij het spirituele leven te hebben. Met hun enorme cultstatus en grote ashrams verdienen ze veel geld. Gevolg is dat ze rondrijden in luxe auto’s, grootgrondbezitters zijn en zelfs eigen televisiekanalen hebben.

Callgirls

Hier konden de Indiërs nog mee leven, maar verhalen vergelijkbaar met het seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk, gaan zelfs de strenggelovigen te ver. Zo hield één swami een groot feest met duizend callgirls en invloedrijke gasten, waaronder politici.

Sekstape

Van swami Nithyananda, eigenaar van ashrams over de hele wereld, dook een sekstape op. Hij verklaarde dat de video nep was, maar volgens Globalpost.com is er nu een tweede sekstape gevonden. Op beide videos zou de swami seks hebben met een actrice. De Indiase nieuwswebsite Oneindia.in schreef gisteren dat het zelfs om dertig tapes zou gaan.

Schandalen

Globalpost spreekt van een ‘golf aan schandalen’. Andere swami’s zouden al veroordeeld zijn voor bedrog, verkrachting en kindermisbruik. De website citeert Sanal Edamaruku van de Indian Rationalists Association. Volgens Edamaruku zou de Indiase middenklasse zich inmiddels tegen de spirituele leiders van het land gekeerd hebben.

Aanvallen

Edamaruku: 'De zogenaamde mannen van God durven geen saffraankleurige gewaden meer te dragen, omdat ze bang zijn aangevallen te worden op straat.' Edamaruku en zijn organisatie waarschuwden al langer voor nep-swami’s en -baba’s.

Littekens

Toch zijn nog steeds niet alle Indiërs van hun geloof in de spirituele leiders gevallen. Aanhangers van swami Nithyananda hebben een fanpagina op Facebook gemaakt. Op deze pagina schreef iemand deze week nog: 'Nithyananda, jij heelt de grote littekens in de harten van de mensen op deze planeet. Littekens van veroordeling en haat.'


Bedrog

Tijdens de reis voor editie 21 naar Nepal, verbaasde het Columbusteam zich ook al over de manier van handelen van bepaalde sadhu’s daar. In zijn artikel schrijft Matthijs de Groot: ‘Op de bekende toeristenplekken is het negen van de tien keer je reinste bedrog.’

Slimmeriken

Het artikel vervolgt: ‘Het gaat om slimmeriken die zich voor westerse toeristen opdirken en met een geldemmertje rondlopen om voor camera’s te poseren. Een echt sadhu vraagt echter nooit om geld[…].’Hoofdbeeld: rvanwesterhoven.reisreporter.nl
Nieuwsbeeld: Louise ten Have, Columbus

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Laatste kans: doe mee aan de Instagram-wedstrijd!

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doen met je mooiste winterfoto’s.

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doe...

Hotels zijn uit! 4 unieke slaapplekken to go

Hotels zijn uit, aparte slaapplekken zijn in. En wat is er nou aparter dan slapen in een afgedankt voertuig? Dit zijn onze favorieten.

Hotels zijn uit, aparte slaapplekken zijn in. En wat is er nou aparter dan slapen in een afgedankt voertuig? Dit zijn onze favorieten.