Reisnieuws

Reiziger versus toerist

Gepubliceerd: 30 mrt 2010
7

De bestemmingen die je bezoekt wil je natuurlijk zo goed mogelijk leren kennen. Met een verdwaald gezicht, ongepaste kleding en je reisgids met alleen tien hotspots lukt dit alleen niet altijd en dat komt je kennismaking met de locatie niet ten goede. Columbus zette tien tips op een rij om niet als standaard toerist jouw reisbestemmingen te leren kennen.

1) Hul je in lokale gewaden

Wees ervan verzekerd dat je kleding geaccepteerd wordt in het land waar jij naartoe gaat. Verdiep je dus van te voren in wat de lokale bevolking van jouw bestemming voor kleding draagt. Als je enigszins die kledingdracht aanhoudt, geef je aan dat je deze respecteert. Bovendien kan het je op sommige plekken goed van pas komen; zo is van Marrakech bekend dat je in een djellaba vaak al 30% minder hoeft te betalen voor souvenirs dan wanneer je in je westerse kloffie rondstruint.
Ook als je je eigen kleding aan wilt blijven houden, kan het handig zijn om vooraf te weten of je je armen en benen hoort te bedekken en of vrouwen in rokken behoren te lopen; zo kom je niet aan op je bestemming met een koffer vol aanstootgevende kledingstukken.

2) Wees niet op je mondje gevallen

Het is altijd handig om een aantal woorden in de taal van het land te spreken. Een woordenboek op zak is nooit verkeerd. De lokale bevolking waardeert het vaak enorm als je de moeite doet hun taal te spreken. Dit heeft zeker invloed op de hulp die je van ze krijgt als je daarom vraagt. Voor de iPhone kun je een handige, snelle vertaalapplicatie downloaden. Ook voor de BlackBerry en voor Android telefoons bestaan dergelijke programma's. Het is wel handig om een paar zinnetjes uit je hoofd te leren zodat je niet met je woordenboek loopt te stuntelen.

3) Knoop een praatje aan met de locals

De beste manier om een stad te leren kennen is door rondgeleid te worden door een ‘local’. Het is handig als je daar al iemand kent. Voordat je vertrekt op zoek gaan naar mensen die meer over de bestemming weten, kan voor veel goede tips zorgen. Je kunt natuurlijk je vriendengroep uitpluizen naar iemand die iemand kent, maar ook op internet zijn een heleboel groepen te vinden met liefhebbers van bepaalde steden die tips geven en verhalen vertellen. Reisreporter.nl is een goed voorbeeld, maar ook op Hyves en Facebook zijn er veel 'groepen' van bepaalde landen en steden.
Ken je niemand op je vakantiebestemming? Spreek dan ter plekke mensen aan om om tips te vragen. In cafés ben je vaak zeker van spontane mensen die bereid zijn om je van advies te voorzien. Ongetwijfeld dat je juist zonder je reisgids een heleboel leuke plekken vindt waar je niet omringd wordt door mensen uit je eigen land.

4) Laat je niet met een kluitje in het riet sturen

Als je verdwaald bent, is het het best om op een rustige plek even de tijd te nemen en je kaart uit te vouwen om weer op het juiste pad te komen. Als je de weg gaat vragen, doe dit dan liever aan iemand die rustig ergens zit dan aan snelle voorbijgangers. Zij nemen wellicht niet genoeg tijd om het je uit te leggen waardoor je van het kastje naar de muur wordt gestuurd. En zorg ervoor dat je echt begrijpt waar je heen moet, zodat je niet na drie uur rondjes lopen terug op hetzelfde pleintje belandt.

5) Zwaai niet meteen met je camera

Sommige volken zien er zó interessant uit dat je meteen je camera wilt pakken om ze te fotograferen. Dit werkt echter niet altijd bevorderlijk voor het leren kennen van deze mensen. Ga eerst eens een goed gesprek aan om wat over de cultuur te weten te komen. Je camera pakken kan natuurlijk daarna nog en mensen zullen bijna altijd bereid zijn over zichzelf te vertellen als ze merken dat je oprecht geïnteresseerd bent.

6) Reis in het laagseizoen

Wanneer je reist buiten het toeristische hoogseizoen, krijg je vaak een veel beter beeld van de bestemming die je bezoekt. De sfeer van een stad kan namelijk beïnvloed worden door de vele toeristen. In het laagseizoen zie je de stad of het gebied dus vaker zoals het echt is en hebben de locals vaak meer geduld om je te helpen of een praatje met je te maken.

7) Hoe meer zielen is niet altijd hoe meer vreugd

In kleine groepen reizen is vaak prettiger dan in een grote groep. Het is makkelijker om bezienswaardigheden te bezoeken en als er eens wat verandert in de planning, is dit minder moeilijk om je aan te passen of nieuwe tickets te regelen, wanneer je met vier personen bent in plaats van met vijfentwintig.

8) Haastige spoed is zelden goed

Als we een nieuw plek bezoeken willen we alles zien en zijn we geneigd vluchtig rond te trekken. Maar juist als je wat langer op één plek blijft, zul je zien dat je met leuke dingen in aanraking komt. Verkooppraatjes van de lokale bevolking veranderen opeens in goede gesprekken die je veel kunnen leren over de cultuur in het land.

9) Weet hoeveel je geld waard is

Zorg dat je op de hoogte bent van de wisselkoers van het land. Op internet is de actuele wisselkoers te vinden. Als je de valuta weet kun je beter uitzoeken wat de beste plek is om je geld voordelig te wisselen. Vaak is dat in het land zelf goedkoper dan op vliegvelden. Zorg alleen wel dat je genoeg hebt voor wat drinken of een taxi als je net gearriveerd bent. Als je aan de lokale bevolking vraagt wat de wisselkoers is heb je kans dat je voorgelogen wordt en dus een veel te hoge prijs betaalt. Voor nieuwere telefoons, zoals de iPhone is er een applicatie om de valuta te bekijken.

10) Geef je geld op de goede manier

Ben je in een stad waar de bevolking wel wat hulp van buitenaf kan gebruiken? Geef dan niet zomaar geld aan mensen op straat die daarom vragen. Het is beter én interessanter om bijvoorbeeld een schooltje of bejaardenhuis te bezoeken. Op deze plekken kun je zien waarvoor ze precies geld kunnen gebruiken. Geef je geld dus aan een schooltje of bejaardentehuis dan aan één persoon.


Zelf nog tips? Meld ze hieronder!


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Overzicht toeslagen vliegticket

Voor je koffer, voor je creditcard, voor extra beenruimte… tegenwoordig betaal je overal voor. Mondiaal betalen passagiers maar liefst € 41 miljard per jaar aan toeslagen bij een vliegticket. Columbus heeft de extra kosten per maatschappij voo...

4
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Domste vragen van 2009

Heb jij je ooit afgevraagd hoe laat het monster van Loch Ness gevoerd wordt, of waar de Boston Tea Party plaatstvindt? Dat je je soms niet verdiept in je nieuwe vakantiebestemming, hoeft nog geen zonde te heten. Maar dan mag je wel oppassen dat je...

5
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Wis toeristen uit je foto's

Eindelijk ben je in de stad van je dromen en wil je een foto maken van dat prachtige gebouw. Maar helaas hebben tien andere toeristen hetzelfde plan en staan recht voor je neus. Wat nu?

4

Reacties van bezoekers Reageer

rleeuwerink

Door: rleeuwerink • Geplaatst op

Ben het niet helemaal eens met de lokale gewaden. Soms beledig je daarmee juist de lokale stammen als je als buitenstaander hun kleding gaat dragen, vooral als er meerdere stammen in een zelfde gebied wonen, waar elke stam z'n eigen kleur heeft.

driechard

Door: driechard • Geplaatst op

Bij punt 1 "Hul je in lokale gewaden" zou ik het volgende willen toevoegen mbt. Brazilie:

Draag een voetbalshirt van de plaatselijke trots. Iedereen loopt nl. in een voetbalshirt. En geen angst dat je toevallig ' het verkeerde' shirt draagt, want men is in Brazilie vrij relaxed op dat gebied. Daar komt bij dat deze shirts er goed uitzien en niet duur zijn. Tegelijk heb je een leuk souvenir.

lilian62

Door: lilian62 • Geplaatst op

Na drie weken China werd soms aan mij gevraagd of ik Chinese was en dat na het leren van wat woorden en zinnetjes én het bezoek aan een Chinese kapper.

doppie

Door: doppie • Geplaatst op

Of zoals een Indiër afgelopen januari tegen ons zei: "You look like Indian people, I like that"

kokkeeri

Door: kokkeeri • Geplaatst op

lokale gewaden zijn niet echt nodig; wat ook helpt is niet in een jungle-outfit in een stad rondlopen. de afritsbroek en hiking boots zijn niet nodig in de 'urban jungle'!

Draag in plaats van een rugzak (dat doen alleen scholieren en toeristen) een schoudertas. helpt enorm!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.