Reisnieuws

Zanzibar al maanden in donker

Gepubliceerd: 06 mrt 2010 2
Zanzibar, de semi-autonome staat bij Tanzania, heeft al sinds 10 december vorig jaar geen elektriciteit meer. Terwijl de toerisme-industrie zich ernstige zorgen maakt, wordt de hersteldatum steeds weer uitgesteld.
Kerst was donker, Oud en Nieuw was donker en nu het regenseizoen begint, is er nog steeds geen stroom. Toeristen zeggen hun hotels af als ze horen van de stroomstoring. Rampzalig voor de eilandenstaat, die voor 25 % afhankelijk is van toerisme.

Generators

Voor de toeristen die wel komen, draaien de generators overuren. Sommige resorts geven meer dan € 2500 per dag uit aan diesel om de generatoren draaiende te houden. De prijs van olie op de zwarte markt is bijna verdriedubbeld.

Verlies

In december al zei de manager van een Swahili-restaurant dat hun totale winst van 2009 aan tien dagen diesel verloren was gegaan. Vissers moeten hun waar goedkoper verkopen, omdat ze het niet kunnen koelen. Ook de watertoevoer, fabrieken en huishoudens zijn getroffen.

Onhaalbaar

Eind december hoopten de autoriteiten de stroomtoevoer vóór kerst hersteld te hebben. Begin februari was dit nog steeds niet gelukt en was de belofte dat er uiterlijk 20 februari weer stroom zou zijn. Ook dit bleek onhaalbaar, net zo min als het daarna genoemde eind februari.

Achterstallig onderhoud

Het probleem ontstond door achterstallig onderhoud aan de onderzeese kabel die de stroom van het vasteland naar de archipel transporteert. Op de lange termijn moet deze kabel - met een vermogen van 45 megawatt - vervangen worden door een kabel van 100 megawatt.

Voorspoedig

Voorlopig is het prioriteit om de energietoevoer zo snel mogelijk te herstellen. Technici uit Noorwegen, Zweden en Engeland helpen hierbij. Tot nu toe dus onsuccesvol. In februari zei de Zanzibarese energiemaatschappij nog dat de werkzaamheden voorspoedig verliepen.


Foto gemaakt door Dolf.reisreporter.nl


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
 

2 reactie(s) bij "Zanzibar al maanden in donker"

  • profile image comment

    Zoiets hoort wel bij de échte Afrika-beleving. Romantiek ten top ;-)

    Door Geert • geplaatst op 2010-03-08 12:05:22
  • profile image comment

    Dus alle Zanzibar-gangers: vul je koffer met kaarsen!

    Door ricardovos • geplaatst op 2010-03-08 11:58:36

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Geheimen van een topfotograaf. Wat wil jij weten?

Columbus Travel-oprichter Louise ten Have geeft haar fotogeheimen prijs. Ze gaat je in onze nieuwste podcast alles vertellen over hoe je een geniale foto maakt. En ze geeft antwoord op al jouw vragen. 

Columbus Travel-oprichter Louise ten Have geeft haar fotogeheimen prijs. Ze gaat je in onze nieuwste podcast alles vertellen over hoe je een geniale f...

Ontmoet Jan Franke onze man in het Midden-Oosten

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journalist en producent het échte verhaal over de Arabische wereld te vertellen. 

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journal...

Maximaal genieten van mini Amsterdam

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wringt zich in allerlei bochten om Amsterdam tot Madurodamachtige dimensies te reduceren. Kijk je mee?

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wring...