Reisnieuws

Olifanten herkennen taal

Gepubliceerd: 25 feb 2010 0
Kom je op safari in Kenia oog in oog met een olifant te staan, dan is het te hopen dat je een aardige woordje Engels spreekt.
Door: Christa Klop
De dieren voelen zich niet bedreigd als je Engels tegen ze spreekt. Dit beweren wetenschappers in Kenia die een onderzoek hebben gedaan naar het gedrag van deze beesten. Olifanten kunnen volgens hen verschillende mensentalen onderscheiden.

Taal

Olifanten herkennen de talen Maa, Swahili en Engels. Ook als de dieren Swahili horen voelen ze zich op hun gemak. echter, wannneer olifanten Maa – de taal van de Masaï – horen worden ze nerveus, geïrriteerd en onrustig.

Onderzoek

Uit het onderzoek is gebleken dat olifanten intelligente dieren zijn. Niet alleen herkennen de beesten de verschillende talen die mensen spreken, maar ook kunnen ze elkaar identificeren door het geluid wat ze maken. Volgens de wetendschappers verliep het onderzoek vrij gemakkelijk. Ze plaatsten grote speakers op jeeps en gingen in verschillende talen praten. De olifanten reageerden bij elke taal anders.

Masaï

Sommige olifanten verlaten reservaten en doden vee van de Masaï, die als reactie erop de dieren met speren doden. Dat zou kunnen verklaren waarom olifanten onrustig worden van het geluid van de Maa-taal.


Meer over Kenia kun je lezen in Columbus editie 11


Foto door: Vlinder.reisreporter.nl

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

De week van de Columbus-community in beeld

Iedere week verzamelen wij een aantal mooie kiekjes die door onze communityleden genomen zijn. Onze selectie bestaat deze week uit prachtige beelden van wildlife en we hebben een bijzonder straatbeeld voor je geselecteerd. Nieuwsgierig geworden naar de topfoto’s?

Iedere week verzamelen wij een aantal mooie kiekjes die door onze communityleden genomen zijn. Onze selectie bestaat deze week uit prachtige beelden v...

Geheimen van een topfotograaf. Wat wil jij weten?

Columbus Travel-oprichter Louise ten Have geeft haar fotogeheimen prijs. Ze gaat je in onze nieuwste podcast alles vertellen over hoe je een geniale foto maakt. En ze geeft antwoord op al jouw vragen. 

Columbus Travel-oprichter Louise ten Have geeft haar fotogeheimen prijs. Ze gaat je in onze nieuwste podcast alles vertellen over hoe je een geniale f...

Ontmoet Jan Franke onze man in het Midden-Oosten

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journalist en producent het échte verhaal over de Arabische wereld te vertellen. 

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journal...