Reisnieuws

Olifanten herkennen taal

Gepubliceerd: 25 feb 2010 0
Kom je op safari in Kenia oog in oog met een olifant te staan, dan is het te hopen dat je een aardige woordje Engels spreekt.
Door: Christa Klop
De dieren voelen zich niet bedreigd als je Engels tegen ze spreekt. Dit beweren wetenschappers in Kenia die een onderzoek hebben gedaan naar het gedrag van deze beesten. Olifanten kunnen volgens hen verschillende mensentalen onderscheiden.

Taal

Olifanten herkennen de talen Maa, Swahili en Engels. Ook als de dieren Swahili horen voelen ze zich op hun gemak. echter, wannneer olifanten Maa – de taal van de Masaï – horen worden ze nerveus, geïrriteerd en onrustig.

Onderzoek

Uit het onderzoek is gebleken dat olifanten intelligente dieren zijn. Niet alleen herkennen de beesten de verschillende talen die mensen spreken, maar ook kunnen ze elkaar identificeren door het geluid wat ze maken. Volgens de wetendschappers verliep het onderzoek vrij gemakkelijk. Ze plaatsten grote speakers op jeeps en gingen in verschillende talen praten. De olifanten reageerden bij elke taal anders.

Masaï

Sommige olifanten verlaten reservaten en doden vee van de Masaï, die als reactie erop de dieren met speren doden. Dat zou kunnen verklaren waarom olifanten onrustig worden van het geluid van de Maa-taal.


Meer over Kenia kun je lezen in Columbus editie 11


Foto door: Vlinder.reisreporter.nl

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Door: Roselinde
Hier vind je de 5 mooiste Chinatowns ter wereld

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je de mooiste Chinatowns die buiten Azië liggen?

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je...

Laatste kans: doe mee aan de Instagram-wedstrijd!

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doen met je mooiste winterfoto’s.

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doe...

Door: Roselinde
Een bezoek aan Komodo NP wordt véél duurder

Binnenkort moeten toeristen een smak geld gaan neerleggen voor een tripje naar het Komodo Nationaal Park in Indonesië. Maar waarom eigenlijk?

Binnenkort moeten toeristen een smak geld gaan neerleggen voor een tripje naar het Komodo Nationaal Park in Indonesië. Maar waarom eigenlijk?