Reisnieuws

Bodyscan mogelijk illegaal

Gepubliceerd: 17 feb 2010
0

De full bodyscanners die recentelijk ingevoerd zijn op verschillende luchthavens, zijn mogelijk illegaal. De apparaten zouden namelijk discriminatie- en privacywetten overtreden.

Dit stelt de Britse Equality and Human Rights Commission. Sinds 25 december zijn er op London Heathrow en het vliegveld van Manchester full bodyscanners in gebruik genomen nadat een Nigeriaanse passagier die van Schiphol naar de VS vloog, een mislukte poging waagde een vliegtuig op te blazen. Ook op Schiphol zijn de full bodyscans in gebruik, maar behoren niet tot de standaardprocedure, zoals de metaaldetectie.

Privacy

De nieuwe soort bodyscanners kunnen door kleren heen scannen om een beeld te laten zien van het hele lichaam. Het gebruik van de apparaten zou een inbreuk kunnen zijn op de rechten van de mens. ‘We hebben serieuze twijfels of lichaamsscans voldoen aan de wetten’, aldus de commissie. Eén van de grootste zorgen is hoe mensen geselecteerd worden voor die scans.

Rechten

Campagnevoerders zijn bang voor een inbreuk op de privacy van moslimreizigers. De angst bestaat dat douaniers discriminerend te werk gaan en dat met name islamieten tussen de reizigers uitgepikt zullen worden voor de volle controle.

Selectie

Echter, volgens het Britse Ministerie van Verkeer en Waterstaat zal de privacy van de passagiers worden gewaarborgd. ‘Alle veiligheidsmaatregelen zijn legaal en de scans worden niet op een discriminerende manier gebruikt,’ aldus het ministerie. Volgens de woordvoerder worden passagiers niet geselecteerd op basis van persoonlijke kenmerken. Reizigers zouden 'lukraak' worden uitgekozen.

Veiligheid

Experts zeggen dat de bodyscanners de explosieven die in het ondergoed van de Nigeriaanse terrorist zaten, hadden kunnen zien. Om veiligheidscontroles te verbeteren zullen de andere luchthavens in Groot-Brittannië de komende tijd ook worden uitgerust met de scanners.Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Bommen op Roemeens vliegveld

Twee Roemeense journalisten hebben zich verkleed als personeel van het verzonnen ‘Al Qaeda Airlines’ en geprobeerd nepbommen te leggen op de Roemeense luchthaven Baneasa in Boekarest. Met succes.

1
Reisnieuws
Ondanks terreur op vakantie

Nederlanders raken zo langzamerhand gewend aan terreurdreiging en laten hun vakantie hier nauwelijks door beïnvloeden.

0
Reisnieuws
Security Scan Schiphol

Vanaf nu wordt de Security Scan ingezet op Amsterdam Schiphol Airport bij de security en douanecontrole van passagiers. In een oogopslag kan dan gezien worden of de reiziger verboden voorwerpen draagt. Dit gebeurt door een straling die wel door de...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.