Reisnieuws

Madagaskar wordt ontbost

Gepubliceerd: 14 feb 2010 2
De bossen van Madagasakar worden leeggehaald. Nu de overgangsregering van Andry Rajoelina het voor het zeggen heeft. neemt de ontbossing nog meer toe.
Door: Christa Klop
Terwijl met de export van rozenhout tot een half miljoen dollar per dag wordt verdiend, ervaart de bevolking alleen de ongunstige kanten.

Nadelen

Veel inwoners van Madagaskar zijn afhankelijk van het ecotoerisme. Toeristen, die juist voor de natuur naar het land komen, blijven vanwege de ontbossing weg. De bevolking heeft weinig andere inkomensbronnen. Gelijktijdig verhuizen veel jonge inwoners naar de plekken waar de houtkap plaatsvindt, omdat dit werk meer inkomenszekerheid geeft. Voor de achtergebleven gezinnen is het leven zwaar.

Kostbaar

'De overheid heeft het geld wat het hout van de bomen oplevert hard nodig, maar zij ziet de duurzaamheid over het hoofd', aldus Nanie Ratsifandrihamanan van het WNF in Madagaskar.

Wetgeving

Hoewel het exporteren van rozenhout voorheen illegaal was, is in december vorig jaar is de wetgeving veranderd en is het toegestaan dat rozenhout geëxporteerd wordt. Hierdoor is de ontbossing nog meer versneld. Tegelijkertijd zien lokale gemeenten het hout wat zij gebruikten voor eigen productie in handen komen van externe, grotere bedrijven. Het soort hout is zeer gewild voor de productie van muziekinstrumenten en meubels.

Bescherming

Volgens natuurbeschermers moeten de gegadigden stoppen met het rozenhout in te kopen. Sommige houtbedrijven zijn zich nu niet bewust van het probleem. Ook de consument moet voorgelicht worden over de bedreiging van het bos.

Onderbetaald

Niet alleen wordt het land leeggeroofd van de natuurlijke bronnen, maar bovendien wordt de economie niet gestimuleerd; volgens onderzoek van Global Witness verdienen de houthakkers maar enkele dollars per dag, terwijl het hout voor duizenden dollars wordt verkocht.


Bron: Oneworld.nl


Foto door: Ngerbrands.reisreporter.nl


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
 

2 reactie(s) bij "Madagaskar wordt ontbost"

  • profile image comment

    Het regenwoud van Atsinanana in Oost Madagaskar is inmiddels terecht gekomen op werelderfgoedlijst van UNESCO als bedreigd gebied. Lees verder op: <a href="http://www.madagascar-tourist.com/news-nl/regenwoud-antsinanana-op-lijst-bedreigde-erfgoederen/?lang=nl">www.madagascar-tourist.com/news-nl/regenwoud-antsinanana-op-lijst-bedreigde-erfgoederen/?lang=nl</a>

    Door TravelMike • geplaatst op 2010-09-23 17:26:52
  • profile image comment

    Madagaskar is één van de sterkst ontboste landen ter wereld (na Nederland dan uiteraard want wij hakken zelfs onze laatste paar honderd oude eiken nog met gemak om). Het is een beetje zuur, maar voor madgaskar is eigenlijk te laat, er is nog 5% ofzo vand e bossen over. Zou mooi zijn als die intact blijven

    Door Geert • geplaatst op 2010-02-15 17:18:05

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Laatste kans: doe mee aan de Instagram-wedstrijd!

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doen met je mooiste winterfoto’s.

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doe...

Door: Roselinde
Een bezoek aan Komodo NP wordt véél duurder

Binnenkort moeten toeristen een smak geld gaan neerleggen voor een tripje naar het Komodo Nationaal Park in Indonesië. Maar waarom eigenlijk?

Binnenkort moeten toeristen een smak geld gaan neerleggen voor een tripje naar het Komodo Nationaal Park in Indonesië. Maar waarom eigenlijk?

4x Europese winterportgebieden weg van de massa

Uhm, hallo-ow! Europa heeft méér berggebieden dan de Alpen. In deze vier onbekendere alternatieven ontsnap je aan de massa en heb je de Tiefschnee nog echt voor jezelf.

Uhm, hallo-ow! Europa heeft méér berggebieden dan de Alpen. In deze vier onbekendere alternatieven ontsnap je aan de massa en heb je de Tiefschnee nog...