Reisnieuws

2e betaalbare alternatief SLR

Gepubliceerd: 06 feb 2010
0

Olympus voelt blijkbaar de hete adem van zijn concurrenten in de nek hijgen. Slechts een maand nadat Samsung met de NX10 hét betaalbare alternatief voor de digitale spiegelreflexcamera (D-SLR) lanceerde, komt Olympus met de PEN E-PL1 op de markt.


De E-PL1 is niet de eerste PEN-camera van Olympus dat een alternatief moet bieden voor de zware bodies van de D-SLR's. Om precies te zijn is de nieuwe E-PL1 de derde uit de Pen-serie, maar wel de goedkoopste.

Alternatief

De 'Micro Four-Thirds'-camera's moeten dienen als klein alternatief voor digitale spiegelreflexcamera's: de camera's hebben eigen verwisselbare lenzen en is de fotokwaliteit heel hoog. Het enige wat mist is het spiegelhuis - wat de camera's een stuk compacter en tevens ook lichter maakt.

Prijzig

Deze alternatieve camera's zijn relatief gezien nog vrij prijzig in vergelijking met een D-SLR. Zo kost de E-P2 zo'n € 950, voor alleen de body. Het nieuwste model zal samen met een kitlens € 600 gaan kosten. Daarmee is het het eerste model dat kan concurreren met Samsung.

Simpeler

Je levert dan ook wel iets in. Niet alleen heeft de camera niet de luxere, retro-uitstraling van zijn oudere broertjes, maar is het stereogeluid eruit gesloopt is de interface versimpeld. Dat laatste is voor een gebruiker van compactcamera's misschien juist wel een pré, want de camera is ondanks het gebrek aan bepaalde instellingen wel simpeler in het gebruik. En hij komt in meer kleurtjes: zwart, wit, rood en champagne. En net als de E-P1 en E-P2 is het model uitgerust met een 12,3 megapixelsensor en kan het filmpjes maken in 720 pixel-resolutie. Helaas wel in jpeg, wat enorm veel geheugen vreet.

Nieuwe trucjes

Maar zoals dat altijd gaat met nieuwe modellen, heeft Olympus ook iets toegevoegd aan de E-PL1 zich onderscheidt van zijn voorgangers. Zo heeft de camera ditmaal een ingebouwde flitser, wat gesjouw met losse flitsers bespaart.

Concurrentie

Hoewel Samsung vorige maand met de NX10 ook een goedkoop alternatief voor de D-SLR's lanceerde, ondervindt Olympus verder weinig concurrentie. Samsung heeft in de NX10 een eigen technologie gebouwd, dus is eigenlijk niet te vergelijken met de Olympus. Alleen Panasonic gebruikt ook de Micro Four Third technologie, maar diens Lumix G-1, GH-1 en GF-1 zitten allemaal nog in een hogere prijsklasse.


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Bescherm je camera optimaal

[Promotie] Het mooiste van reizen is misschien wel dat je in contact komt met allerlei nieuwe indrukken. Natuur, cultuur, gebeurtenissen die je zo mooi mogelijk wilt vastleggen, zodat je jaren later die reis nog kunt herleven. Dan kun je er maar b...

2
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Film zelf in HD-kwaliteit

De technologie staat niet stil. Na camcorders, digitale spiegelreflexcamera's en flatscreentelevisies is het nu de beurt aan: HD!

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.