Reisnieuws

Honden en katten van menu

Gepubliceerd: 31 jan 2010 2
In delen van Azië is het de gewoonste zaak van de wereld, maar als westerling gruwelen we vaak van het idee dat we een huisdier geserveerd krijgen. Maar dat kan binnenkort verleden tijd zijn: China haalt honden en katten wellicht van het menu.
Door: Vellah Bogle
Het eten van honden en katten is volgens een eeuwenoude traditie een grote delicatesse in sommige Aziatische landen. Maar hoe zeer de inwoners ook verknocht zijn aan hun lekkernij, zou het zo maar binnenkort een 'verboden vrucht' kunnen worden. In China is er namelijk een wet in de maak tegen dierenmishandeling. Het zou de eerste van zijn soort zijn in het land.

Protest

Gemiddeld worden er jaarlijks zo'n 10 miljoen honden en 4 miljoen katten gedood voor consumptie in het land. Een groeiende groep van de Chinese middenklasse, in het bezit van een huisdier, uit zich steeds kritischer tegen de culinaire traditie, die toch al duizenden jaren oud is. Online petities hebben tienduizenden handtekeningen opgeleverd en steeds vaker ontstaan er protesten bij markten waar honden en katten als voedsel verkocht worden.

Geurend vlees

Hondenvlees, dat nu nog overal in China te koop is, wordt vaak verkocht onder de term 'geurend vlees'. Er wordt op die manier rekening gehouden met de negatieve associatie die de werkelijkheid oproept. Het is vergelijkbaar met de Amerikaanse manier om vlees in de markt te zetten; zo wordt kalfvlees geen 'calve meat' genoemd, maar 'veal' en heet lamsvlees geen 'lamb meat', maar 'mutton'.

Onmogelijk

Volgens dierenrechtenorganisaties komt de wet rijkelijk laat. Zij hebben zich allang gerealiseerd dat, ondanks de groeiende weerstand, het een onmogelijke taak is om het eten van honden en katten tegen te gaan, als vrouwe Justitia er niets over te zeggen heeft.

Opgehangen

'Je hebt meer nodig dan morele dwang', meent Zeng Li, oprichter van het 'Lucky Cats' opvangcentrum in Beijing. Hij vertelt dat in deze stad de honden op het menu doorgaans zwerfhonden of gestolen honden zijn. In de buitenwijken worden de dieren zelfs voor de ogen van de koper opgehangen en gedood.

Precedent

Het wetsvoorstel zal in april besproken worden. De dierenrechtenorganisaties hopen dat het plan een precedent zet voor de rechten van het dier. Het land schroomt niet dieren die met uitsterven worden bedreigd op het menu te zetten of te gebruiken als medicijn, vaak gestoeld op oude geloven, bijgeloof of ongegrond onderzoek. Ook honden werden traditioneel gegeten voor hun medicinale krachten, al lijkt het vandaag de dag voornamelijk simpelweg een lekkernij te zijn.

Boete

Als de wet er komt, kunnen overtreders beboet worden met een geldsom van 15.000 yuan (ongeveer € 1580) en een gevangenisstraf van maximaal vijftien dagen. Bedrijven of organisaties die de huisdieren als voedsel propageren, komen er nog veel slechter vanaf: zij kunnen een boete van 500.000 yuan (bijna € 58.000) verwachten.

Afwachten

Of de wet er daadwerkelijk komt, is echter nog afwachten. Zelfs de schijn ervan heeft al heftige discussies opgeleverd. Critici zeggen dat het hypocriet is om het welzijn van honden en katten uit te lichten en dieren als varkens, schapen en koeien te laten stikken, en vinden dat het welzijn van de mens prioriteit zou moeten krijgen.
Bovendien kan het in China jaren duren voordat een wetsvoorstel daadwerkelijk tot een wet wordt omgezet.


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
 

2 reactie(s) bij "Honden en katten van menu"

  • profile image comment

    Oók wij zullen beslist geen honden en katten willen eten, maar we zullen dit 'dilemma' wél in het juiste perspectief moeten zien. In veel landen zijn honden en katten géén huisdieren, dit zijn ze van nature ook niet. Onze westerse cultuur heeft deze dieren gemaakt tot 'huisdieren'. Wij menen ons wél te mogen permitteren, vaak tot in het extreme, om vanwege onze vleesconsumptie dieren op een dieronterende wijze te fokken, en kijken daarbij gelijktijdig minachtend naar volkeren voor wie het eten van alle vlees gewoon tot hun natuur behoort.

    Door janhermens • geplaatst op 2010-02-03 15:11:34
  • profile image comment

    Eindelijk! Kan ik eindelijk met mijn hond op vakantie naar China

    Door Geert • geplaatst op 2010-02-01 13:17:34

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Flappen tappen: dit zijn de duurste stranden ter wereld

Waar denk jij aan bij de Malediven of St Tropez? Juist, stranden waar mensen die zwemmen in het geld vakantie vieren. Wat zijn nu eigenlijk de duurste stranden ter wereld?  Door te kijken naar de prijs van zonnebrand, water, bier, lunch en een ijsje is er een een Strand Prijsindex gemaakt van de duu...

Waar denk jij aan bij de Malediven of St Tropez? Juist, stranden waar mensen die zwemmen in het geld vakantie vieren. Wat zijn nu eigenlijk de duurste...

Een blik achter de schermen met fotograaf Marije

Vraag jij je weleens af hoe een reportage voor Columbus Travel tot stand komt? Lees dan vooral verder, want Columbus Travel-fotografe Marije van de Vlekkert vertelt je meer over haar werk voor Columbus en over haar recente reis naar Canada.

Vraag jij je weleens af hoe een reportage voor Columbus Travel tot stand komt? Lees dan vooral verder, want Columbus Travel-fotografe Marije van de Vl...

Sneak peek van de nieuwste Columbus Travel editie

Gaat jouw hart sneller kloppen van ontdekkingsreizen? Dan hebben wij goed nieuws. Nog maar heel even wachten en dan ligt de nieuwste edite van Columbus Travel – die geheel in het teken staat van ontdekkingsreizen – in de winkel. Vanaf 20 augustus kun jij er een bemachtigen, maar we hebben nu alvast...

Gaat jouw hart sneller kloppen van ontdekkingsreizen? Dan hebben wij goed nieuws. Nog maar heel even wachten en dan ligt de nieuwste edite van Columbu...