Reisnieuws

Galapagosinwoners verdreven

Gepubliceerd: 07 okt 2009 0
De bevolking van de Galapagoseilanden stijgt enorm en de hoeveelheid afval stijgt evenredig. Daarom heeft de regering van Ecuador besloten het inwonersaantal in te perken.
Door: Luc Bierman
Meer dan duizend Ecuadorianen zijn het afgelopen jaar uit de provincie gezet. Daar blijft het niet bij; de regering is van plan nog meer mensen van de eilanden te halen. Reden hiervoor is dat ze het unieke ecosysteem bedreigen.

Ecosysteem

Voordat de mens voet zette op de Galapagoseilanden, vierde het ecosysteem hoogtij. Diersoorten zoals de reuzenschildpad konden op een unieke wijze evolueren, omdat ze geen natuurlijke vijanden kenden. Daardoor kennen de Galapagoseilanden een groot aantal bijzondere inheemse dieren. De bevolking heeft het systeem behoorlijk ontregeld.

Wetenschappers

Wetenschappers uit binnen- en buitenland maken zich zorgen over de explosieve bevolkingsgroei. Onder andere olielekken, de vangst van schildpadden en haaien en de introductie van vreemde soorten als ratten en vee hebben de eilanden zware schade toegebracht.

Bevolking

In de loop der tijd zijn veel Ecuadorianen naar de eilanden getrokken om er aan de slag te gaan als visser of boer. Later werd het interessant om er in de toeristische sector te werken. In tien jaar tijd heeft dit gezorgd voor een verdubbeling van het aantal inwoners.

Beperking bevolking

De regering zegt alleen maar goede bedoelingen te hebben met het inperken van de bevolking. Er is echter veel protest over de hardhandige wijze waarop het beleid wordt uitgevoerd. Mensen worden opgepakt, in een vliegtuig gepropt en het eiland afgevoerd.

Woedend

De bewoners zijn woedend. Zij vinden het niet eerlijk dat arme burgers gestraft worden, terwijl Ecuador zelf nog miljoenen dollars blijft verdienen aan het toerisme.

Legale bewoners

Iedereen die er is geboren, mag er blijven wonen met partner, evenals de mensen met een werkvergunning en degenen die er voor 1998 ook al woonden. Wie hier niet aanvoldoet, moet de eilanden al dan niet vrijwillig vrijlaten.


Foto door saskia.reisreporter.nl

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

De week van de Columbus-community in beeld

Iedere week verzamelen wij een aantal mooie kiekjes die door onze communityleden genomen zijn. Onze selectie bestaat deze week uit prachtige beelden van wildlife en we hebben een bijzonder straatbeeld voor je geselecteerd. Nieuwsgierig geworden naar de topfoto’s?

Iedere week verzamelen wij een aantal mooie kiekjes die door onze communityleden genomen zijn. Onze selectie bestaat deze week uit prachtige beelden v...

Geheimen van een topfotograaf. Wat wil jij weten?

Columbus Travel-oprichter Louise ten Have geeft haar fotogeheimen prijs. Ze gaat je in onze nieuwste podcast alles vertellen over hoe je een geniale foto maakt. En ze geeft antwoord op al jouw vragen. 

Columbus Travel-oprichter Louise ten Have geeft haar fotogeheimen prijs. Ze gaat je in onze nieuwste podcast alles vertellen over hoe je een geniale f...

Ontmoet Jan Franke onze man in het Midden-Oosten

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journalist en producent het échte verhaal over de Arabische wereld te vertellen. 

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journal...