Reisnieuws

Erfgoed Masaï digitaal behouden

Gepubliceerd: 15 aug 2009 0
Je leven vastleggen in film: in Europa is het de normaalste zaak van de wereld om foto's en video's te maken van gedenkwaardige gebeurtenissen. In Afrika ligt dat echter anders.
Door: Vellah Bogle
De Masaï in Kenia hebben op eigen verzoek digitale camera's gekregen van de Verenigde Naties. De inheemse stam wil het dagelijkse leven vastleggen voor het nageslacht en hun intellectueel erfgoed beschermen.

Traditionele ceremonie

De overhandiging van de digitale camera, geluidsopname-apparatuur en een laptop gebeurde volgens traditioneel gebruik onder een acaciaboom in IL Ngwesi Laikipia. Ruim 200 leden van de stam waren aanwezig om te zien hoe Chief Kisio de apparatuur uit handen van de World Intellectual Property Organisation (WIPO) kreeg.

Training

De Masaï krijgen een training van het American Folklife Center en het Nationale Museum van Kenia, om te leren hoe zij foto's en geluidsopnames moeten maken.

Creative Heritage Project

Het videoproject is een pilot van het Creative Heritage Project, dat zich inzet om het intellectueel eigendom van inheemse volkeren wil beschermen. Als het succesvol wordt, zal de WIPO met andere inheemse bevolkingsgroepen kijken of het project navolging kan krijgen.

Bron: Oneworld.org
Foto: Chriswe.reisreporter.nl


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Wegdromers: 10x straatfotografie rond de wereld

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Columbus-community een onuitputbare bron van talent is.

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Colu...

Door: Roselinde
Hier vind je de 5 mooiste Chinatowns ter wereld

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je de mooiste Chinatowns die buiten Azië liggen?

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je...

Wintersporten als een pro: reistips van 3 topatleten

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten delen hun beste reistips.

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten d...