Reisnieuws

Erfgoed Masaï digitaal behouden

Gepubliceerd: 15 aug 2009 0
Je leven vastleggen in film: in Europa is het de normaalste zaak van de wereld om foto's en video's te maken van gedenkwaardige gebeurtenissen. In Afrika ligt dat echter anders.
Door: Vellah Bogle
De Masaï in Kenia hebben op eigen verzoek digitale camera's gekregen van de Verenigde Naties. De inheemse stam wil het dagelijkse leven vastleggen voor het nageslacht en hun intellectueel erfgoed beschermen.

Traditionele ceremonie

De overhandiging van de digitale camera, geluidsopname-apparatuur en een laptop gebeurde volgens traditioneel gebruik onder een acaciaboom in IL Ngwesi Laikipia. Ruim 200 leden van de stam waren aanwezig om te zien hoe Chief Kisio de apparatuur uit handen van de World Intellectual Property Organisation (WIPO) kreeg.

Training

De Masaï krijgen een training van het American Folklife Center en het Nationale Museum van Kenia, om te leren hoe zij foto's en geluidsopnames moeten maken.

Creative Heritage Project

Het videoproject is een pilot van het Creative Heritage Project, dat zich inzet om het intellectueel eigendom van inheemse volkeren wil beschermen. Als het succesvol wordt, zal de WIPO met andere inheemse bevolkingsgroepen kijken of het project navolging kan krijgen.

Bron: Oneworld.org
Foto: Chriswe.reisreporter.nl


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Topblog van de Week: een paradijselijke reis

'Ik zie in het donker een haai voorbij zwemmen. De pelikaan naast me ziet het ook. Even veert hij op, een visje is nooit te versmaden.' Nieuwsgierig hoe dit afloopt en over welk paradijs communitylid neretslok schrijft? Je leest het in zijn blog die verkozen is tot Topblog van de Week. 

'Ik zie in het donker een haai voorbij zwemmen. De pelikaan naast me ziet het ook. Even veert hij op, een visje is nooit te versmaden.' Nieuws...

Wegdromers voor lekkerbekjes

Vreemde gerechtjes proeven, nieuwe smaken en geuren ontdekken: het hoort er allemaal bij op reis. Onze Columbus communityleden hebben de smaak te pakken en weten eten op een bijzondere manier vast te leggen. 

Vreemde gerechtjes proeven, nieuwe smaken en geuren ontdekken: het hoort er allemaal bij op reis. Onze Columbus communityleden hebben de smaak te pakk...

Tsjernobyl op de radar

Al meer dan 30 jaar geleden sloeg in de kerncentrale bij Tsjernobyl het noodlot toe. Door de vijfdelige HBO-serie Chernobyl, die vanaf mei op Ziggo Movies & Series te zien is, wordt het Oekraïnse gebied de laatste tijd steeds populairder voor toeristen. Voor al deze media-aandacht waren wij al in Ts...

Al meer dan 30 jaar geleden sloeg in de kerncentrale bij Tsjernobyl het noodlot toe. Door de vijfdelige HBO-serie Chernobyl, die vanaf mei op Ziggo Mo...