Reisnieuws

Gekke activiteiten in Finland

Gepubliceerd: 28 jun 2009 0
Behoefte om je telefoon weg te smijten en het leven van Neanderthalers na te doen? Ga dan deze zomer naar Finland! Hier wordt een groot aantal ludieke activiteiten en evenementen georganiseerd, waar iedereen aan deel kan nemen.
Het hele jaar door worden ludieke evenementen georganiseerd. Maar de meest bizarre en opvallende evenementen vinden plaats in de maanden juni, juli en augustus.
Columbus zet de meest opmerkelijke activiteiten voor je op een rijtje.

Luchtgitaarspelen

In de stad Oulu worden dit jaar voor de veertiende keer de Wereldkampioenschappen luchtgitaarspelen in club Teatri georganiseerd. Men speelt met een fictieve gitaar zo overtuigend mogelijk een bepaald nummer. Van 19-21 augustus 2009 proberen deelnemers uit verschillende landen een gooi te doen naar de titel 'kampioen luchtgitaarspelen.'
De regels zijn simpel: in de eerste ronde moet men één minuut een gitaarklassieker spelen dat gekozen is door de jury. In de tweede ronde wordt er een zelfgekozen lied gespeeld. Nederland heeft veel succes gehad tijdens de Wereldkampioenschappen in Finland. Vanaf 2002 zat er drie opeenvolgende jaren een Nederlander in de top 5 en in 2005 werd ons land kampioen.
Deelname kost 20 euro.

WK vrouwendragen

Op 3 en 4 juli 2009 wordt voor de 14e keer het Wereldkampioenschap Vrouwendragen georganiseerd. Het evenement vindt plaats in het plaatsje Sonkajärvi. Deelnemers leggen een route af van 253 meter over zand, gras en asfalt en moeten daarbij twee hindernissen op het land en één hindernis in het water overwinnen. Dat allemaal met een vrouw op hun schouders, die minimaal 49 kilo weegt en ouder is dan 17 jaar.
Deelname per koppel kost € 50.

WK rode bosbessen plukken

Op 5 september 2009 gaat het Wereldkampioenschap Bessenplukken van start. De doelstelling van dit WK is om in één uur tijd zo veel mogelijk bessen te plukken. Deelnemers kunnen individueel of in teams van drie deelnemen aan de race. Dit bijzondere evenement wordt gehouden in Suomussalmi, een plaatsje in de centraal gelegen Finse provincie Oulu. Het wereldrecord staat momenteel op naam van een Thais team; zij plukten bijna 45 kilo bessen in één uur. Het eenpersoonsrecord staat op ruim 27 kilo!
Deelname is gratis.

WK Saunazitten

Niemand is zo dol op sauna's als de Finnen. Wat is er dan meer toepasselijk dan de wedstrijd Sauna zitten? Voor de elfde keer organiseren de Finnen deze wereldkampioenschappen. De sauna zal een temperatuur bereiken van 110ºC, en elke 30 seconden wordt er ongeveer een halve liter water op de kachel gegooid. Uiteraard won verleden jaar zowel bij de categorie mannen als vrouwen een Fin(se): Bjarne Hermansson bleef 18 minuten en 15 seconden zitten, Leila Kulin 5 minuten en 21 seconden. Deelname kost € 50, als bezoeker kost een dagkaart € 10.
Zie jij het zitten om dit record te verbreken? Meld je aan.

Moerasvoetballen

Een moeras, twee teams en een voetbal zijn de basiselementen voor de twaalfde editie van de Wereldkampioenschappen Moerasvoetballen in Hyrynsalmi. Deze stad in centraal Finland staat op 17 en 18 juli 2009 geheel in het teken van 250 tot 300 moerasvoetbalteams afkomstig uit Europa. Men speelt in een team van 5 voetballers en een keeper een wedstrijd van 25 minuten op een modderig moerasveld ter grootte van 60 bij 35 meter. Met uitzondering van de buitenspelregel gelden alle regels van een normale voetbalwedstrijd.
Denken jij en jouw vrienden de uitdaging aan te kunnen gaan? Meld je aan...

Mobiele telefoons werpen

Op zaterdag 22 augustus 2009 vindt in het oostelijk gelegen Punkaharju in de regio Savonlinna het WK Mobiele telefoons gooien plaats. Daarbij hoeft men niet zijn eigen telefoon te gebruiken, maar zorgt de organisatie van het evenement voor allerlei verschillende soorten officiële WK telefoons. De kampioenschappen zijn ingedeeld in vier categorieën: junior (kinderen tot 12 jaar), freestyle, traditioneel en team traditioneel. Vorig jaar gooide de wereldkampioen (Timmo Lilium uit Estland) een telefoon over een lengte van 85 meter, maar het absolute record staat nog steeds op naam van de Fin Mikko Lampi met bijna 95 meter.
Denk jij dit beter te kunnen? Meld je dan aan via de website.

Wanneer?

Ben je benieuwd welke activiteiten de Finnen nog meer te bieden hebben? Kijk dan op de website.
van Visit Finland.

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

De week van de Columbus-community in beeld

Iedere week verzamelen wij een aantal mooie kiekjes die door onze communityleden genomen zijn. Onze selectie bestaat deze week uit prachtige beelden van wildlife en we hebben een bijzonder straatbeeld voor je geselecteerd. Nieuwsgierig geworden naar de topfoto’s?

Iedere week verzamelen wij een aantal mooie kiekjes die door onze communityleden genomen zijn. Onze selectie bestaat deze week uit prachtige beelden v...

Geheimen van een topfotograaf. Wat wil jij weten?

Columbus Travel-oprichter Louise ten Have geeft haar fotogeheimen prijs. Ze gaat je in onze nieuwste podcast alles vertellen over hoe je een geniale foto maakt. En ze geeft antwoord op al jouw vragen. 

Columbus Travel-oprichter Louise ten Have geeft haar fotogeheimen prijs. Ze gaat je in onze nieuwste podcast alles vertellen over hoe je een geniale f...

Ontmoet Jan Franke onze man in het Midden-Oosten

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journalist en producent het échte verhaal over de Arabische wereld te vertellen. 

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journal...