Reisnieuws

Grote schoonmaak Mount Everest

Gepubliceerd: 19 nov 2008 1
Jaarlijks beklimmen honderden mensen de hoogste berg op aarde. Omdat er geen sanitaire voorzieningen en andere afvalmogelijkheden op de berg te vinden zijn, laat iedereen gewoon zijn troep achter. Een Nepalese bergbeklimmer wil daar voorgoed een eind aan maken.
Drieduizend klimmers
De honderden mensen die jaarlijks de Mount Everest beklimmen vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de Nepalezen. Ruim drieduizend mensen hebben de berg beklommen sinds Sir Edmund Percival Hillary, een Nieuw-Zeelandse ontdekkingsreiziger, in 1953 als eerste de 8.850 meter hoge top bereikte en levend terugkeerde. Door al deze klimmers wordt de berg er echter niet schoner op.

Hermetisch afsluitbaar
De Nepalese bergbeklimmer Dawa Steven Sherpa wil hier iets aan doen voor het te laat is. Hij organiseerde een expeditie om afval te verzamelen dat eerdere klimmers op de berg hadden achtergelaten. Hij gebruikte hiervoor hermetisch afsluitbare plastic afvalbakken en speciale zakken die geen stank doorlaten. Hij wilde hiermee promoten dat het wel degelijk mogelijk is om geen afval op de Mount Everest achter te laten.
Sherpa’s team verzamelde in totaal 965 kilo afval. De ‘buit’ bestond onder andere uit blikjes, keukenafval, tenten, delen van een 35 jaar geleden neergestorte helikopter en het stoffelijk overschot van een klimmer.


Foto: Mount Everest door Marsha.reisreporter.nl
deel dit artikel met je vrienden:
 

1 reactie(s) bij "Grote schoonmaak Mount Everest"

  • profile image comment

    Tania, Weer goed geschreven, alleen jammer dat je mijn foto niet hebt gebruikt van de Mount Everest!! Vind mijn foto mooier, hoor!!! Groetjes, Carootje

    Door carootje • geplaatst op 2008-11-25 12:29:55

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Wegdromers: 10x straatfotografie rond de wereld

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Columbus-community een onuitputbare bron van talent is.

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Colu...

Door: Roselinde
Hier vind je de 5 mooiste Chinatowns ter wereld

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je de mooiste Chinatowns die buiten Azië liggen?

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je...

Laatste kans: doe mee aan de Instagram-wedstrijd!

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doen met je mooiste winterfoto’s.

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doe...