Reisnieuws

Salomonseilanden verdrinken

Gepubliceerd: 07 nov 2008 0
Een half miljoen bewoners van de Salomonseilanden zullen de komende jaren moeten verhuizen. Nu de zeespiegel vanwege klimaatverandering stijgt, lopen de eilanden in de Grote Oceaan langzaam onder water.
Huizen stromen onder
Dertig gezinnen zijn al verhuisd naar Malaita, een van de grotere en dus relatief veiligere eilanden van de archipel. Hun huizen lopen continu onder water en zullen binnenkort volledig verdwijnen.

Salomonseilanden
De Salomonseilanden zijn een eilandengroep in het westelijk deel van de Grote Oceaan, net ten oosten van Papoea-Nieuw-Guinea. De archipel bestaat uit twee rijen van zes grote eilanden en bijna duizend kleinere eilandjes. Een van deze eilanden, East Rennell, staat vanwege zijn schitterende natuur en koraal op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De eilanden worden regelmatig geteisterd door orkanen en ander natuurgeweld.
Vorige jaar april werden bewoners opgeschrikt door een zware aardbeving die door een tsunami werd veroorzaakt. Meer dan 50 mensen kwamen daarbij om en honderden gezinnen raakten dakloos.

Niet alleen de Salomonseilanden verdwijnen
Ook Papoea-Nieuw-Guinea is al begonnen met de evacuatie van inwoners van de langzaam wegzinkende Cartereteilanden. Kiribati, een andere eilandengroep in het zuiden van de Grote Oceaan, wordt ook bedreigd. De president van het eiland zei begin juni dat de 100.000 inwoners 'verloren' zijn. Hij vraagt om internationale hulp om iedereen te evacueren.
deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Fantastische foto's: toppers van de week

Welke foto van afgelopen week vind jij het mooist? Wij zijn ook helemaal weg van de leuke tips die erbij gegeven worden. Zo heeft de Topfoto van de Week ook een bijbehorende knaller van een tip. De foto is wel op een hele bijzondere plek gemaakt. Benieuwd waar?

Welke foto van afgelopen week vind jij het mooist? Wij zijn ook helemaal weg van de leuke tips die erbij gegeven worden. Zo heeft de Topfoto van de We...

Topblog van de Week: the best of Belfast

Het Topblog van de Week neemt je mee naar Belfast. Communitylid Kamiel Deinum beschrijft hoe Belfast, desondanks het minder gunstige klimaat, toch een erg leuke stad is. Ben jij benieuwd wat er te beleven valt in deze regenachtige stad?

Het Topblog van de Week neemt je mee naar Belfast. Communitylid Kamiel Deinum beschrijft hoe Belfast, desondanks het minder gunstige klimaat, toch een...

4 fotografietips als het geen mooi weer is

Jarenlang leek reisfotografe en medeoprichtster Louise ten Have een abonnement op slecht weer te hebben als ze op reis ging. Gelukkig keerde het tij, want de laatste jaren schijnt tijdens haar reizen steeds vaker de zon. Maar niet fotograferen vanwege slecht weer was en is geen optie. Bij slechte we...

Jarenlang leek reisfotografe en medeoprichtster Louise ten Have een abonnement op slecht weer te hebben als ze op reis ging. Gelukkig keerde het tij,...