Reisnieuws

Beren gijzelen dorp Rusland

Gepubliceerd: 15 okt 2008 0
In het zuiden van Rusland durven de inwoners van enkele dorpen amper de deur uit. Een groep kamtsjatkaberen terroriseert de straten op zoek naar voedsel.
Beren op de weg
Het gaat om ongeveer twintig zogenaamde kamtsjatkaberen, die normaal gesproken alleen diep in het bos te vinden zijn. De beren zijn op zoek naar eten omdat er in het bos niet genoeg noten en bessen te vinden zijn. Daarom zoeken ze voedsel in de dorpen. De bewoners verlaten hun huizen overdag alleen met een wapen en ’s avonds is er een avondklok ingesteld. Er zijn al een aantal mensen aangevallen. Ook is er vee gedood en zijn er hekken en omheiningen vernield. De dorpen liggen in het Nationaal Park Altay, in het zuiden van Rusland bij de grens met China en Mongolië. Er is, volgens de parkleiding, niets te doen aan de overlast die de beren veroorzaken.

Beresterk
De kamtsjatkabeer is een ondersoort van de bruine beer en behoort samen met de ijsbeer tot de grootste landroofdieren op aarde. Ze hebben een voorkeur voor plantaardig voedsel maar zijn alleseters als dit niet te vinden is. Beren komen voor in Europa, Azië, Noord- en Zuid-Amerika en op de noordpool. Hij toont veel gelijkenissen met de in Alaska voorkomende kodiakbeer maar is donkerder, meestal bruin van kleur. De kamtsjatkabeer kan 2,75 meter lang en 600 kilo zwaar worden.

8 tips: wat moet je doen als je een beer tegenkomt
1. Zorg van te voren dat je voldoende lawaai maakt om de beer uit de buurt te houden. Hang bijvoorbeeld iets rammelends aan je tas.
2. Ga met een groep op pad. Hoe meer mensen, hoe beter.
3. Als je gaat wandelen, blijf dan op de paden. Een verbodsbord staat er niet voor niets.
4. Gebruik als je een beer tegenkomt speciale pepperspray. Deze werkt uitstekend om hem weg te jagen.
5. Als je een vuurwapen draagt, schiet dan in de lucht. Dit zou voldoende moeten zijn om de beer weg te jagen.
6. Ren niet weg maar loop langzaam bij de beer vandaan. Als je gaat rennen komt de beer zeker achter je aan, zijn jagersinstinct wordt dan geprikkeld.
7. Blijf kalm! Maak geen snelle beweging of ga niet schreeuwen. Meestal blijft de beer dan ook kalm. Een beer kan een 'schijnaanval' op je richten door een paar meter voor je te stoppen.
8. Geef een beer de ruimte om te vluchten. Hij wil liever ook geen confrontatie.

Foto: Beren, karien.reisreporter.nl
deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Laatste kans: doe mee aan de Instagram-wedstrijd!

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doen met je mooiste winterfoto’s.

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doe...

Hotels zijn uit! 4 unieke slaapplekken to go

Hotels zijn uit, aparte slaapplekken zijn in. En wat is er nou aparter dan slapen in een afgedankt voertuig? Dit zijn onze favorieten.

Hotels zijn uit, aparte slaapplekken zijn in. En wat is er nou aparter dan slapen in een afgedankt voertuig? Dit zijn onze favorieten.