Reisnieuws

Nepalese peuter wordt godin

Gepubliceerd: 08 okt 2008 2
Gisteren is een driejarig meisje door een groep deskundigen tot de nieuwe ‘levende godin’ van Nepal gekozen.
Reïncarnatie godin van de dood
Het meisje Matina Shakya, wordt in Nepal gezien als de reïncarnatie van Kali, de hindoegodin van de dood. Elke ouder die graag wilt dat zijn dochter wordt verkozen brengt zijn dochter als ze ongeveer drie is naar een tempel. Daar overnachten de meisjes, terwijl priesters ze bang proberen te maken. Het meisje dat het minst bang is zou wel eens de reïncarnatie kunnen zijn.
Als een meisje uiteindelijk na nog meer selectierondes wordt gekozen gaat ze weg bij haar ouders, leeft in tempel en mag alleen gefotografeerd worden bij rituele optochten. Heel soms mag ze uit het raam kijken, maar alleen als ze haar volledige 'godenkleding' aanheeft.
De ziel van de godin verlaat het meisje bij de eerste menstruatie en ze is dan weer een gewone sterveling. Om die reden kon de vorige 'levende godin' op 11-jarige leeftijd helaas geen godin meer zijn.
Nadat de ziel het meisje verlaten heeft, is het voor haar niet makkelijk. Mannen die haar huwen zullen volgens het geloof binnen een half jaar dood zijn en daarom blijven ze later meestal ongehuwd. De meisjes zijn de enigen die van de overheid een pensioen krijgen. Nepal kent verder geen sociale voorzieningen.

Feesten in Nepal
Gedurende het jaar worden er meerdere religieuze feesten gevierd. Ben je toevallig in Nepal tijdens één van deze feesten dan is dat echt leuk om mee te maken. 80% van de bevolking is hindoe, 10% boeddhistisch en 4% islamitisch.
Boeddha’s verjaardag
Elk jaar in mei wordt met ‘Buddha Jayanti’ de geboorte van de Boeddha gevierd. Op 13 mei stromen horden mensen naar de tempels Swayambhunath en Boudhanath om de ‘koning van het boeddhisme’ te huldigen. Ook Lumbini, de geboorteplaats van de Boeddha wordt drukbezocht.
Dashain
Eind september, begin oktober vindt het Dashain Festival, het grootste festival van Nepal plaats. Uit heel het land komen mensen samen om feest te vieren, offers te brengen en te bidden voor gezondheid en rijkdom. De godin Durga wordt op deze manier op alle mogelijke manieren aanbeden. Dit jaar vindt het festival van maandag 6 t/m dinsdag 14 oktober plaats.
Divali, het lichtjesfeest
Op 28 oktober vindt het feest van de duizend lichtjes, een vrolijk hindoefeest plaats. Divali is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart. Na Divali gaan veel hindoes op bedevaart, bij voorkeur naar de heilige rivier de Ganges. Men neemt daar een religieus bad: een Ganga-nahan.
Offerfeest (Eid Al-Adha)
Op 8 december vieren moslims drie dagen lang het Offerfeest of Schapenfeest, het belangrijkste feest van de islam. Ieder gezin slacht dan een schaap, om daarmee te gedenken dat Abraham gevraagd werd om zijn zoon Ismaël te offeren aan Allah om te laten zien dat hij trouw en gelovig was. Toen Abraham zijn zoon met een mes wilde doodsteken, kwam er een engel die zei dat een schaap de plaats van Ismaël mocht innemen.

Nepal
Nepal is bekend vanwege zijn bergachtige omgeving waaronder de Mount Everest. Als je dit ongerepte land bezoekt, mag een berg- of klimtocht dus niet ontbreken. Ook cultureel heeft dit Hindoe-koninkrijk veel te bieden. Er zijn veel heilige en archeologische plaatsen en een grote variëteit aan etnische culturen. Het toerisme is dan ook de belangrijkste bron van inkomsten.
Heb jij wel eens een feest in Nepal meegemaakt? Beschrijf dan hier hoe dat was.
Wil je andere Reisreporter-foto’s van Nepal zien, kijk dan hier.
Foto: Zusjes, Nepal, svenadank.reisreporter.nl
deel dit artikel met je vrienden:
 

2 reactie(s) bij "Nepalese peuter wordt godin"

  • profile image comment

    Volgens mij geldt het niet alleen bij de eerst menstruatie dat de ziel van de godin het meisje verlaat, maar bij iedere vorm van een bloeding dus dat kan ook zijn als ze zich heeft gesneden of zoiets dergelijks. Er wordt trouwens ook niet bij vermeld dat de 'levende godin' gedurende die tijd de grond niet mag aanraken en dus afhankelijk is van dragers die haar verplaatsen. Het grootste deel van die periode zit ze binnen alleen bij rituele optochten komt ze buiten de tempel. Dit is wat ik heb gehoord/gelezen hierover.

    Door Averil • geplaatst op 2008-10-14 12:20:06
  • profile image comment

    De levende godin wordt Kumari genoemd wat betekent "puur"en "maagdelijk". Ook moet haar sterrenbeeld in overeenstemming zijn met de koning, zodat de sterrenbeelden niet met elkaar botsen. Dat is ons verteld toen wij in 2007 in Kathmandu Nepal waren op de Durbar Square bij het schitterend bewerkte gebouw de "Kumari Ghar" waar de Kumari woont. En bij iedere vorm van bloeden is ze godin af.

    Door mariellevw • geplaatst op 2008-10-18 15:23:08

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Fantastische foto's: toppers van de week

Welke foto van afgelopen week vind jij het mooist? Wij zijn ook helemaal weg van de leuke tips die erbij gegeven worden. Zo heeft de Topfoto van de Week ook een bijbehorende knaller van een tip. De foto is wel op een hele bijzondere plek gemaakt. Benieuwd waar?

Welke foto van afgelopen week vind jij het mooist? Wij zijn ook helemaal weg van de leuke tips die erbij gegeven worden. Zo heeft de Topfoto van de We...

Topblog van de Week: the best of Belfast

Het Topblog van de Week neemt je mee naar Belfast. Communitylid Kamiel Deinum beschrijft hoe Belfast, desondanks het minder gunstige klimaat, toch een erg leuke stad is. Ben jij benieuwd wat er te beleven valt in deze regenachtige stad?

Het Topblog van de Week neemt je mee naar Belfast. Communitylid Kamiel Deinum beschrijft hoe Belfast, desondanks het minder gunstige klimaat, toch een...

4 fotografietips als het geen mooi weer is

Jarenlang leek reisfotografe en medeoprichtster Louise ten Have een abonnement op slecht weer te hebben als ze op reis ging. Gelukkig keerde het tij, want de laatste jaren schijnt tijdens haar reizen steeds vaker de zon. Maar niet fotograferen vanwege slecht weer was en is geen optie. Bij slechte we...

Jarenlang leek reisfotografe en medeoprichtster Louise ten Have een abonnement op slecht weer te hebben als ze op reis ging. Gelukkig keerde het tij,...