Reisnieuws

Gerechtigheid voor natuur

Gepubliceerd: 03 okt 2008 1
De regenwouden, rivieren, eilanden en zelfs de lucht in Ecuador zijn levende ecosystemen en krijgen daarom rechten.
De nieuwe wet
In een referendum heeft 66% van de Ecuadoranen ‘ja’ gestemd op de nieuwe grondwet die als eerste in de wereld ‘mensenrechten’ toekent aan de natuur.
In de grondwet staat dat ‘natuurgemeenschappen en ecosystemen het recht hebben te bestaan, te bloeien en zich te ontwikkelen binnen Ecuador. Het is de plicht van de regering, gemeenschappen en alle individuen in Ecuador deze rechten in te voeren.’
Het grootste voordeel van deze wetgeving is dat Ecuadoranen vervuilers kunnen aanklagen zonder bewijs. Vroeger moesten ze eerst zien te bewijzen dat ze persoonlijk slachtoffer waren van de vervuiling, wat vaak moeilijk bleek te zijn.

Rijke natuur
Ecuador heeft een rijke natuur en heeft alle ecosystemen die in Zuid-Amerika te vinden zijn. Helaas hebben deze systemen grote schade geleden door de oliewinning en door de vele bananenplantages. Ook de Galapagoseilanden, voor de kust van Ecuador, hebben al veel te verduren gehad, al is de schade daar vooral veroorzaakt door het groeiende toerisme. De regering overweegt nu om de eilanden te sluiten voor toeristen.

Chernobyl in de Amazone
Momenteel loopt er in Ecuador een grote rechtzaak waarin de staat 10 miljard euro eist van Chevron (vroeger Texaco). Chevron heeft jarenlang een reusachtig gebied in de Amazone vervuild met tonnen ruwe olie en giftig afvalwater, wat extreme verontreiniging van ecosystemen en dodelijke gezondheidsproblemen voor talrijke mensen heeft veroorzaakt. De ramp wordt ook wel de ‘Amazone Chernobyl’ genoemd. De grondwet geeft om deze reden ook meer macht en controle om iets te doen aan dit soort problemen.

Bekijk hier de Reisreporter-foto’s van Ecuador.
deel dit artikel met je vrienden:
 

1 reactie(s) bij "Gerechtigheid voor natuur"

  • profile image comment

    Cool! Nu deze wet nog invoeren in de rest van de wereld!!

    Door Specie • geplaatst op 2008-10-09 22:14:04

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Wegdromers: 10x straatfotografie rond de wereld

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Columbus-community een onuitputbare bron van talent is.

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Colu...

Door: Roselinde
Hier vind je de 5 mooiste Chinatowns ter wereld

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je de mooiste Chinatowns die buiten Azië liggen?

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je...

Wintersporten als een pro: reistips van 3 topatleten

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten delen hun beste reistips.

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten d...