Reisnieuws

Skydive boven Mount Everest

Gepubliceerd: 25 sep 2008 0
Tientallen skydivers maken in oktober de eerste parachutesprong boven de Mount Everest. Het is de eerste keer dat een dergelijke poging wordt ondernomen.
Weersomstandigheden Mount Everest
Wanneer (en of) ze daadwerkelijk de sprong gaan maken is nog afhankelijk van de weersomstandigheden. Niet alleen de temperatuur van –40 graden celcius is extreem, ook de wind speelt een belangrijke rol. In de zomer is de windsnelheid op de top van de Everest zo’n 5 meter per seconde, in de winter (vanaf oktober) kan dit oplopen tot boven de 35 meter per seconde, in Nederland komt dit overeen met windkracht 12, oftewel orkaankracht.

150 meter boven de top van de Mount Everest
De skydivers worden per vliegtuig naar een hoogte van ongeveer 9000 meter gebracht, zo’n 150 meter boven de top van de Mount Everest. De normale hoogte voor een parachutesprong ligt rond de 4000 meter. Na een vrije val van ongeveer een minuut en een 8 tot 10 minuten durende glijvlucht aan de parachute wordt er geland op een vlak terrein op ongeveer 3750 meter hoogte.

Jarenlange voorbereiding
De groep van ongeveer 30 skydivers is de laatste jaren hard bezig geweest met de voorbereidingen. Ze springen met parachutes die drie keer zo groot zijn, dit om het effect van de ijlere lucht op deze hoogte te doorstaan, ook de reserveparachute heeft deze grootte. De skydivers zijn verder uitgerust met op maat gemaakte pakken, zuurstofmaskers en survivalmateriaal waaronder een radio.

Risico’s
Ook al zijn de voorbereidingen en de weersomstandigheden goed, er blijven risico’s kleven aan deze sprong. De belangrijkste gevaren zijn materiaalproblemen en het niet kunnen vinden van de uiteindelijke landingsplaats. Om te zorgen dat alles zo goed mogelijk verloopt is een compleet reddingsteam opgezet. Met behulp van een helikopter kunnen ze verdwaalde parachutisten ophalen, als het terrein te onbegaanbaar is kunnen sherpa’s en een yak worden ingezet. De extreme omstandigheden op de Mount Everest hebben sinds de eerste beklimming van meer dan 50 jaar geleden ruim 200 slachtoffers veroorzaakt.

Foto: Mount Everest door kerewest.reisreporter.nl
deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Wegdromers: 10x straatfotografie rond de wereld

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Columbus-community een onuitputbare bron van talent is.

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Colu...

Door: Roselinde
Hier vind je de 5 mooiste Chinatowns ter wereld

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je de mooiste Chinatowns die buiten Azië liggen?

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je...

Wintersporten als een pro: reistips van 3 topatleten

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten delen hun beste reistips.

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten d...