Stockholm - Nachtleven image
Lkoedam

Stockholm - Nachtleven

Stockholm heeft ‘het’. Oké, je moet wat harder zoeken naar de happening places dan in andere Europese steden, maar eenmaal gevonden, sta je versteld van al het design, de schoonheid van de stad en de gemoedelijkheid van de Zweden. En het mooie is: ‘het’ is van iedereen.



Foto Gerritjan Huinink



Nachtleven



De eerste indruk van de stad: ingetogen en ongedwongen. De gebouwen zijn stijlvol maar niet flamboyant, een verdwaald pand met kitscherig bladgoud daargelaten. Hoewel de bouwwerken kleurig zijn, doet de stad vaal aan. De straten zijn stoffig, net als de auto’s die er door heen rijden.

Het is het einde van de middag. In Nybrogatan – vergelijkbaar met de Amsterdamse PC Hooftstraat - zitten wat mensen met een kop koffie op het terras sterren te spotten. Dit is namelijk dè place to be voor Zweedse tv-sterren. Ook de Zweedse prinses Victoria is hier regelmatig te vinden. De avond nadert. Tijd om de Tunnelbana (de Zweedse metro) te nemen, op zoek naar het nachtleven van Stockholm.



Hip èn oud



Op het eiland Södermalm ligt Stockholms meest bohémien wijk Sofo. Een groep gothics hangt rond bij het metrostation Skanstull, de toegangspoort tot het gebied. Sofo is een knipoog naar de Londense en New Yorkse Soho’s en staat voor South of Folkungagatan. Dit is een drukke toevoerweg in Södermalm, op vijf minuten loopafstand van de creatieve wijk. Hier hebben zich de laatste jaren tal van funky kapsalons, kledingboetieks, Zweedse designerwinkels en muziekwinkels gevestigd. Maar denk niet dat al die jonge mensen die zich hier ophouden, appartementen en studio’s hebben in Sofo. Wonen in Stockholm is peperduur en bijna godsonmogelijk, vertellen de lokale twentysomethings.



In tegenstelling tot de Soho’s in andere steden, zijn de straten en de pleinen van Sofo redelijk rustig; het leven lijkt zich meer binnen af te spelen en naar de juiste hotspots moet je even zoeken. En dan klinken uit café Blå groovy jazz-klanken. De gasten zijn voornamelijk muzikanten en popsterren die werken in de tegenover gelegen studio. Zoals Regina Lund, een bekende Zweedse zangeres, vertelt de serveerster Sussan Hatefi trots. Blauw domineert het interieur, net als talloze afbeeldingen van Boedha. Oosterse kussens liggen op de banken. ‘Mijn moeder, een helderziende, komt hier vaak de toekomst van de klanten voorspellen. Gratis, net als het leggen van de tarotkaarten, want het is niet juist om voor deze gave geld te vragen. Ze zit er bijna nooit naast.’



Wil je jezelf een coole coupe aanmeten? Kapperszaak Extend (de Zweedse variant van onze Kinki Kappers) voorziet een klant laat op de avond van paarse extensions. Kapster Mariane, het rode haar opgestoken met asymmetrische pony, gehuld in een zwarte overgooier, zwart-wit gestreepte maillot en Dr.Martens, zegt dat ze vandaag ‘gelukkig’ is omdat deze klant ‘wat anders’ wilt. Hoewel de zaak anders doet vermoeden, zijn de meeste klanten helemaal niet zo extravagant, vertelt Marianne; zo knipt ze ook vaak oudere dames. Dat is inderdaad iets dat opvalt aan deze buurt en aan Stockholm in het algemeen: de Zweden lijken wars te zijn van generatiekloven. Waar in andere steden ouderen de hipste buurten angstvallig mijden, lopen hier alle leeftijdscategorieën onbevangen door elkaar. Ouderen mengen zich moeiteloos met de jonge subculturen en delen niet eens meewarige, afkeurende of verbaasde blikken uit.



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.