Zweden bezienswaardigheden

Voor een avontuurlijke vakantie naar Zweden is het belangrijk om vooraf te weten wat de bezienswaardigheden Zweden zijn. In het onderstaande overzicht van de highlights Zweden, kun je zien waar je het best in Zweden naartoe kunt gaan en waarom. Hierin staan zowel de bezienswaardigheden in de steden van Zweden als de highlights op het platteland. Deze bezienswaardigheden bevatten gebaande paden waar het in het hoogseizoen natuurlijk druk kan worden maar ook de ongebaande paden, want daar moet je natuurlijk echt zijn als je op de Columbus Travel manier wilt reizen.

Padjelanta Nationaal Park

Het grootste nationale park van Zweden vormt samen met twee andere nationale parken, Sarek en Stora Sjöfallet, een aaneengesloten natuurgebied dat het grootste oerlandschap van Europa is. In het zuidwestelijke deel van het park tref je de grootste gletsjers aan van Zweden.

Middernachtzon

Het bekende verschijnsel waarbij de zon ’s nachts niet onder de horizon komt is onder andere te zien in Zweden. Kans om de middernachtzon te zien heb je van midden mei tot eind juli. Daarvoor en daarna zie je het gedeeltelijk.

Laponia

In het Zweedse Lapland bevindt zich Laponia, een gebied dat zowel een cultuur- als een natuurerfgoed is. Het gebied bevat bergketens, gletsjers, hoogvlakten, oerbossen, grote bergmeren, stroomversnellingen, en een uitgebreide dieren- en plantenwereld met meerdere bedreigde soorten. Redenen voor opname op de werelderfgoedlijst zijn onder andere: de grote variëteit aan natuurlijke fenomenen, de Sami die al sinds de prehistorie in dit gebied wonen en het is een van de grootste en best bewaarde voorbeelden van ‘transhumance’, de trek van kuddes rendieren tussen bergen en vlakte.

Abisko

In het prachtige Abisko nationaal park kan je fjorden, ravijnen, grotten, watervallen en bossen bewonderen. Bezoek de Abiskokloof, kampeer met de Sami bevolking en probeer een keer rendiervlees. Het park staat verder bekend om de zeer zeldzame orchideesoorten die hier voorkomen.

Noorderlicht

In het Abisko nationaal park ligt het Aurora Sky Station wat een van de beste plekken is om het noorderlicht te zien. Als je daar minimaal drie nachten blijft zal je minstens één keer het fantastische fenomeen zien. Uiteraard kan je het noorderlicht alleen zien in de wintermaanden wanneer de zon weer volledig ondergaat.

Stockholm

De hoofdstad van Zweden is de ideale bestemming voor een citytrip, omdat er ontzettend veel te zien is. Bezienswaardigheden zijn onder andere: het Stockholms Slot, het Stadhuis waar jaarlijks het banket ter gelegenheid van de Nobelprijs plaatsvindt, het groene eiland Djurgärden, het Vaxholmslot op een gelijknamig eilandje even buiten de stad, de Vikingnederzetting Birka en het grote kerkhofpark Skogskyrkogården. Verder kan je ook nog een Millenniumtour in Södermalm doen als je de boeken van Stieg Larsson te gek vindt.

Slot Drottningholm

Van oorsprong was dit een koninklijk plezierslot op het eiland Lövo ten westen van Stockholm, maar sinds de twintigste eeuw wordt het bewoond door de Zweedse koninklijke familie. Het slottheater is een van de best bewaarde baroktheaters in Europa. De toneeltechniek is nog origineel en er is nog een verzameling van oude toneelrekwisieten.

Hoogovens van Engelsberg

De hoogovens van Engelsberg waren in de achttiende en negentiende eeuw een van de belangrijkste hoogovens van Europa. Inmiddels is de hoogoven, gelegen in Västmanland, een industriemuseum.

Rotstekeningen van Tanum

De rotstekeningen rondom Tanum in het zuidwesten van Zweden zijn op zes verschillende plaatsen te vinden met ieder een eigen karakter. De afbeeldingen van ongeveer drieduizend jaar oud zijn van mensen en dieren, wapens, boten en andere onderwerpen. Ze laten goed het leven en het geloof van de mensen ten tijde van de bronstijd zien.

Gammelstad

Het kerkdorp Gammelstad ligt vijf kilometer buiten het centrum van de stad Luleå in Noord-Zweden. Een kerkdorp bestaat uit een centrale kerk met huizen eromheen, waar de gemeenteleden kunnen overnachten. Door de grote afstanden was het vroeger niet mogelijk voor de gemeenteleden om aan te reizen, een kerkdienst bij te wonen en terug te keren op dezelfde dag. Daarom bracht men een nacht door in het kerkdorp.

Hoge Kust

De Hoge Kust ligt aan de westkust van de Botnische Golf en omvat een gebied van ruim 142.000 hectare, inclusief zee en de daarin gelegen eilanden. Het bestaat uit een aantal meren, baaien en vlakke heuvels. Het gebied is gevormd door een combinatie van gletsjerwerking, het terugtrekken van het landijs en het oprijzen van nieuw land uit de zee. De Hoge Kust is de grootste landverhoging ter wereld als gevolg van het terugtrekken van het ijs uit de ijstijd.

IJshotel

In het plaatsje Jukkasjärvi, in het noorden van Zweden, kan je in het wereldberoemde ijshotel slapen. Elke winter wordt er ijs gehakt uit de bevroren Tornerivier en gaat een grote groep kunstenaars er iets moois van maken. Ieder jaar ziet het hotel er dus anders uit, wat overnachten in dit hotel nog meer een unieke ervaring maakt.

Wil je meer reisinspiratie? Klik rechtsboven op één van de vele steden, regio's en highlights van Zweden voor nog meer hoogtepunten.

Informatie over Zweden