Tsjechië

Reisgids cover foto
foto: Columbus Reisreporter moraima

Tsjechië staat vooral bekend om zijn hoofdstad Praag. Deze stad ligt aan de rivier de Moldau en wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa. Het historische centrum staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vliegtickets zijn erg goedkoop en ook de stad zelf is helemaal niet duur.

De prachtige architectuur en de mix van verschillende culturen trekken veel toeristen. De stad heeft meerdere bijnamen zoals Gouden stad en Parel aan de Moldau. Verder is de stad geschikt om als voetganger te ontdekken vanwege de vrij korte afstanden tussen de bezienswaardigheden. Toch is het zonde dat veel mensen alleen aan Praag denken want Tsjechië heeft veel meer te bieden. Zo heeft het land ook prachtige natuurgebieden waar je mooie wandel- en fietstochten kan maken.

Het land bestaat uit twee belangrijke gebieden: de Bohemen in het westen en Moravië in het oosten. Als je een natuurliefhebber bent dan moet je vooral in Zuid-Bohemen zijn waar het nationale park Sumava ligt. Hier vind je een ruig landschap met bossen, rivieren, bergen en valleien. Ook ligt hier het Lipnomeer, wat de ideale bestemming voor vis- en watersportliefhebbers is. Hier kan je lekker zonnen op een zandstrandje, of vissen naar snoeken, baarzen, forellen, voorns en brasems. Sumava maakt deel uit van het grootste boscomplex van Centraal-Europa.

Verder ligt in het noorden het nationaal park Krkonoše, wat ook een prachtig natuurgebied is. Het park ligt in het Reuzengebergte, die zijn naam dankt aan het verhaal dat er een reus zou wonen. Dit gebergte bestaat voor een groot deel uit een door UNESCO erkend biosfeerreservaat en hier ontspringt de rivier de Elbe. Toeristen komen naar dit park omdat er honderden kilometers aan gemarkeerde wandelroutes zijn en je er in de winter kan skiën. De rotsformaties in het Boheemse Paradijs (Cesky Raj) en de grotten in de Moravische Karst zijn ook spectaculaire locaties om te bezoeken.

Naast Praag zijn er nog meer leuke historische steden te vinden zoals Kutná Hora, Olomouc, Telc en Brno. Ook zijn er meerdere plaatsen waar je helemaal kunt ontspannen dankzij de vele warmwaterbronnen. Het kuuroord Karlovy Vary is de meest bekende.

De zomermaanden in Tsjechië zijn over het algemeen vrij warm. In de zomer is er meer neerslag dan in de winter. Meestal zijn de lagergelegen gebieden wat warmer en droger en is het in de bergen wat koeler en natter. De winters zijn kouder dan in Nederland en vooral in bergen valt er vaak sneeuw wat het land geschikt maakt voor de wintersport.

Informatie over Tsjechië

Populaire highlights van Tsjechië

Alle highlights van Tsjechië

Beste foto's & tips van Tsjechië

Ook deze foto kan mee doen aan het thema van de maand. Aan het eind van de Karlsbrug is bakker die een Tsjechische lekkernij verkoopt. De werkwijze kun je va...

>>

In Praag is een monument voor Franz Kafka onthuld. Het 3,7 meter hoge bronzen beeld, een lopende figuur zonder hoofd met Kafka op de schouders, is van de Tsj...

>>

De Karelsbrug (Charles Bridge) in Praag, op een vroege herfstochtend. Met prachtig weer en koude nachten vormde dauw over het water die de wind zacht over de...

>>

Praktische informatie over Tsjechië

Kaart van Tsjechië en omgeving

Laatste Tsjechië Artikelen

Met onze reisgids Tsjechië ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en artikelen.

Reisnieuws
Deze architectonische hoogstandjes moet je gezien hebben

18 mrt 2016, Architectonische wonderen zoals de piramides in Egypte, het Colosseum in Rome en het Parthenon in Athene hebben we inmiddels allemaal wel gezien. Niet alle goede architectuur hoeft echter uit de oudheid te komen. Deze vijf prachtige, moderne gebou...

0
Voordeel
Door: Emily Gohres
De 50 beste voordeeltips van 2015

21 dec 2015, We hebben het afgelopen jaar veel artikelen geschreven over hoe je zo voordelig mogelijk kunt reizen. Nu het einde van het jaar in zicht is, brengen we je een overzicht van al onze super handige voordeeltips uit 2015. Doe er je voordeel mee in 2016.

1
Reisnieuws
Door: Tom Aussems
De 10 beste stadsstranden van Europa

11 aug 2015, Twijfel je tussen een stedentrip en strandvakantie? Dat hoeft niet, want ze zijn heel goed te combineren. Zo kun je voor deze 10 Europese hoofdsteden zowel je stevige schoenen als teenslippers inpakken!

0