Tsjechië

Tsjechië staat vooral bekend om zijn hoofdstad Praag . Deze stad ligt aan de rivier de Moldau en wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa. Het historische centrum staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vliegtickets zijn erg goedkoop en ook de stad zelf is helemaal niet duur.

De prachtige architectuur en de mix van verschillende culturen trekken veel toeristen. De stad heeft meerdere bijnamen zoals Gouden stad en Parel aan de Moldau. Verder is de stad geschikt om als voetganger te ontdekken vanwege de vrij korte afstanden tussen de bezienswaardigheden. Toch is het zonde dat veel mensen alleen aan Praag denken want Tsjechië heeft veel meer te bieden. Zo heeft het land ook prachtige natuurgebieden waar je mooie wandel- en fietstochten kan maken.

Het land bestaat uit twee belangrijke gebieden: de Bohemen in het westen en Moravië in het oosten. Als je een natuurliefhebber bent dan moet je vooral in Zuid-Bohemen zijn waar het nationale park Sumava ligt. Hier vind je een ruig landschap met bossen, rivieren, bergen en valleien. Ook ligt hier het Lipnomeer , wat de ideale bestemming voor vis- en watersportliefhebbers is. Hier kan je lekker zonnen op een zandstrandje, of vissen naar snoeken, baarzen, forellen, voorns en brasems. Sumava maakt deel uit van het grootste boscomplex van Centraal-Europa.

Verder ligt in het noorden het nationaal park Krkonoše Nationaal Park , wat ook een prachtig natuurgebied is. Het park ligt in het Reuzengebergte , die zijn naam dankt aan het verhaal dat er een reus zou wonen. Dit gebergte bestaat voor een groot deel uit een door UNESCO erkend biosfeerreservaat en hier ontspringt de rivier de Elbe. Toeristen komen naar dit park omdat er honderden kilometers aan gemarkeerde wandelroutes zijn en je er in de winter kan skiën. De rotsformaties in het Boheemse Paradijs (Cesky Raj ) en de grotten in de Moravische Karst zijn ook spectaculaire locaties om te bezoeken.

Naast Praag zijn er nog meer leuke historische steden te vinden zoals Kutná Hora, Olomouc , Telc en Brno . Ook zijn er meerdere plaatsen waar je helemaal kunt ontspannen dankzij de vele warmwaterbronnen. Het kuuroord Karlovy Vary is de meest bekende.

De zomermaanden in Tsjechië zijn over het algemeen vrij warm. In de zomer is er meer neerslag dan in de winter. Meestal zijn de lagergelegen gebieden wat warmer en droger en is het in de bergen wat koeler en natter. De winters zijn kouder dan in Nederland en vooral in bergen valt er vaak sneeuw wat het land geschikt maakt voor de wintersport.  

Informatie over Tsjechië

Alle highlights van Tsjechië

Beste foto's & tips van Tsjechië

'408667' door agrotewal '408667' door agrotewal

Tsjechië

Tsjechië

Knekelkerk Sedlec

agrotewal

Deze macabere kapel is gedecoreerd met behulp van zo’n 40 000 menselijke skeletten, één voor één uit elkaar gehaald en vervolgens weer in elkaar gepuzzeld in een iets artistiekere vorm. De kapel ligt naast een oude begraafplaats die in de 14de eeuw diende om de duizenden slachtoffers van de Zwarte Dood te bergen.

'537692' door MiekeDeHaas '537692' door MiekeDeHaas

Tsjechië

Tsjechië

De stad Pilsen

MiekeDeHaas

Wanneer je een stedentrip gaat maken naar de relatief onbekende stad Pilsen, zul je daar absoluut geen spijt van krijgen. Het heeft niet voor niets de culturele hoofdstad van Europa in het jaar 2015 bereikt. Het heeft een goed bewaard historisch centrum met vele imposante gebouwen, zoals het oude stadshuis (1559) en heeft op één na grootse synagoge van Europa. Deze historische stad heeft een ondergronds gangenstelsel van wel 20 km en je waant je terug in de 14e eeuw. Je kunt deze bezoeken en een wandeltocht maken van bijna een kilometer waarbij je langs waterputten en oude opslagkelders komt. Zie www.plzenskepodzemi.cz Dan heb je ook nog eens de gotische St. Bartholomeus Kathedraal die op het plein van de Republiek 'Námesti Republiky staat'. Binnen deze kathedraal kun je de overweldigende schilderkunst zien en de 103 meter hoge toren beklimmen waar vandaan je een schitterend zicht hebt over de stad. Ten slotte wil ik het bekende woord 'pilsje' ontrafelen. Het heeft zijn oorsprong hier liggen. Er wordt verteld dat rond 1295 bier werd gebrouwen in deze stad omdat het water destijds van zeer slechte kwaliteit was. En zo is er de bierbrouwerij Pisner Urquell uiteindelijk ontstaan. Een bezoek aan deze brouwerij mag je niet missen en is zeer interessant. Er zit een museum aan vast. Op de foto kijk je naar de middeleeuwse huizen die aan het plein van de Republiek staan. Rechts zie je de zogenaamde Pestzuil, een monument uit 1681. Na jaren last te hebben gehad van de pestepidemie, is dit monument geplaatst als afsluiting van een vreselijke tijd. De stad heeft een treinstation met een rechtstreekse treinverbinding naar Praag (90 km). Ik heb deze trein vanuit Pilsen naar Praag genomen om zo Praag te bezichtigen. Wanneer je met het vliegtuig naar Praag vliegt kun je makkelijk twee stedentrips maken. Tip Wanneer je in Pilsen een retourtje Praag aan het loket vraagt, krijg je niets. Gewoonweg omdat ze jou niet verstaan in het Engels. De vriendelijke vrouw achter het loket blijft, enigszins stuurs, voor zich uit kijken. We hebben een Engels sprekende jonge vrouw in het Tsjechisch laten opschrijven wat we wilde. We hebben het briefje afgegeven en kregen het gewenste biljet.

'457733' door agrotewal '457733' door agrotewal

Tsjechië

Tsjechië

Karlsbad

agrotewal

Karlsbad is een andere naam voor Karlovy Vary, de stad kreeg bekendheid als kuuroord voor de hoge adel uit de 18e en 19e eeuw en dat is aan de huizen nog steeds goed te zien. Er zijn ondergrondse bronnen met mineraalwater waar geneeskrachtige eigenschappen aan toe worden gekend.

Praktische informatie over Tsjechië

 • Officiele website
  [url="http://www.czechtourism.com" target=_blank]www.czechtourism.com[/url]
 • Beste reistijd
  mei, juni en september
 • Internet extentie
  cz
 • Hoofdstad
  Praag
 • Aantal inwoners
  10 miljoen
 • Oppervlakte
  1,9x Nederland
 • Reistijd
  1:35
 • Talen
  Tsjechisch
 • Religie
  rooms-katholiek (39%), atheist (39,8%)
 • Tijdsverschil
  geen
 • Tijdverschil
  geen
 • Telefooncode
  420
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  Nee
 • Aanvlieghaven
  Praag (PRG)
 • Nationale feestdagen
  28 oktober Onafhankelijkheidsdag, 29 augustus Herinnering aan de Slowaakse Opstand, 17 november Herdenking van de Fluwelen Revol

Kaart van Tsjechië en omgeving

Door: Yorick Lips
De 10 raarste kersttradities. Van halfmensen tot radijzen

Terwijl Nederland traditiegetrouw het gourmetstel afstoft en een kerstboom in huis haalt, wordt kerst elders in de wereld op héle andere manieren gevierd. Dit zijn de tien spraakmakendste kersttradities.

Terwijl Nederland traditiegetrouw het gourmetstel afstoft en een kerstboom in huis haalt, wordt kerst elders in de wereld op héle andere manieren gevi...

Kensington: ‘Op reis hebben we de douane eens om moeten kopen'

De Nederlandse rockband Kensington treedt tegenwoordig ook buiten ons eigen kikkerlandje op. Zowel voor hun eigen Control-tour als voor die van dj Armin van Buuren gaan ze dit jaar meerdere landen af. Twee leden van de band, bassist Jan Haker en gitarist Casper Starreveld, vertellen over hun leukste...

De Nederlandse rockband Kensington treedt tegenwoordig ook buiten ons eigen kikkerlandje op. Zowel voor hun eigen Control-tour als voor die van dj Arm...