Mallorca

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mallorca image

Mallorca

Mallorca
Spanje
Awesomemore

Een haar in je soep

Vlakbij Marbella ligt een betrekkelijk kleine haven met grootse ambiance: Puerto Banús. Het is een speelplaats voor de rijken die hier en masse neerstrijken gezeten in Ferrari’s of op testosteronschuiten (megamotorjachten). Het dorpje schijnt per jaar 5 miljoen bezoekers te trekken. In de geest van Occupy kijkt 99% van deze mensen naar hoe de overige 1% zonder schaamte hun rijkdom etaleert.

Het is hier dat ik de beste vergelijking ooit hoor. Afkomstig uit de mond van een op een schip van 30 meter (‘Alst ie vol gas gaat, slurpt ie 600 liter dieselt in het uur.’) gezeten Rotterdammer. We zijn bij hem aan boord geklommen na eerst een uurtje alle langskomende motorboten met aankleding te hebben bestudeerd: Twee bikini-babes op de boeg lijkt een minimum eis te zijn om de haven binnen te komen. Behalve voor ons. Maar wij zitten dan ook op een zeilboot(je).

Onder het genot van een frisje hebben we een alleraardigst gesprek met de Rotterdamse megajacht eigenaar. De amicale sfeer laat het toe om te informeren naar hoe hij zijn kapitaal bij elkaar heeft vergaard. Alleen al die dieselkosten.....’Huissies’, is het antwoord. De vervolgvraag, ‘Dat moeten wel heel veel huissies zijn?’ is de aanloop naar een onvergetelijk antwoord: ‘Ach. Een haar in je soep is veel. Maar een haar op je hoofd is weinig.’

We nippen aan ons drankje. Diep onder de indruk van zoveel filosofie samengebald in slechts 2 zinnen. In de verte zakt de zon in de zee. Dichterbij gromt een Ferrari. Naast ons kijkt Rotterdam alsof hij niets bijzonders heeft gezegd.