Ibiza

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Formentera fietseiland.

Ibiza,
Spanje


Ten zuiden van Ibiza ligt het eiland Formentera. Ik kan iedereen aanraden om daar ook eens te gaan kijken. Het eiland is niet groot en je kunt er leuke fietstochten maken.
Meteen als je van de boot af komt zie je de fietsenverhuur. Meerdere zaken, dus er is volop keus. Ook brommertjes staan daar te kust en te keur, maar dan moet je wel je rijbewijs laten zien. Eigenlijk heb je geen brommer nodig, want de verste tocht is die naar de vuurtoren op de zuidoostelijke punt van het eiland. De fietsroute daar naar toe en, voor een deel langs een andere weg, weer terug is iets meer dan 40 kilometer lang. Je moet dan alleen wel even flink trappen als je de Mola op wilt. Die is namelijk bijna 200 meter hoog. Neem dus een fiets met versnellingen! De terugweg is daarna natuurlijk een “eitje”….. Op de Mola is ook een klein dorpje met een mooi wit kerkje en een oude molen. Bij de vuurtoren heb je een prachtig uitzicht vanaf de steile rotsen. Ook kun je proberen om een van de vele hagedissen mooi te fotograferen.

Voor een lunch kun je natuurlijk een restaurantje opzoeken, maar ik kan ook reclame maken voor een broodje en wat drinken bij een lokale kruidenier. Zelf stapte ik op een zondagochtend in Sant Ferran de ses Roques bij een kleine supermarkt naar binnen. De eigenaar verkocht stokbrood en lekker beleg: verschillende Spaanse kaas- en worstsoorten. Hij smeerde het brood voor me en voorzag het daarna rijkelijk van dikke plakken kaas en heerlijke olijventapenade.

Je komt door meerdere dorpjes, langs druivenvelden, baaien en akkertjes. Vlak bij de haven zijn mooie zoutpannen en ook zijn er legio stranden, waar je naar keuze met of zonder zwembroek mag verschijnen.

In alle eerlijkheid is één dag Formentera waarschijnlijk lang genoeg om alles te bekijken. Maar het is beslist de moeite waard om hier naar toe te varen. Voor de mensen die minder goed ter been zijn of om een andere reden zich liever laten rijden, er zijn ook bustochten mogelijk.
De overtocht met de catamaran vanuit de haven van Ibiza duurt 35 minuten. Die is wel prijzig, in oktober 2011 bijna €46,00 voor een retour. Je kunt ook voor de helft van dat geld gaan, met een kleinere boot die er twee keer zo lang over doet.