Highlights van Granada image
Lkoedam

Highlights van Granada

De Spaanse stad Granada trekt al eeuwenlang veel bezoekers dankzij het imposante Alhambra. Maar de stad heeft zo veel meer te bieden als je net buiten de gebaande paden treedt.

In de Moorse wijk Albaycín in Granada is het heerlijk slenteren.
In de Moorse wijk Albaycín in Granada is het heerlijk slenteren. (© Columbus Travel 2015)


Geen eerste bezoek aan Granada – of eigenlijk Andalusië in het algemeen – is compleet zonder een bedevaartstocht naar het Alhambra. Het fort was het laatste bolwerk van de Arabieren in Spanje en werd pas in 1492 door de katholieke heersers Ferdinand en Isabelle veroverd. De schitterende Arabische architectuur en kunstwerken – met verfijnd houtsnijwerk, geometrische tegelpatronen en waterpartijen – zijn bijna volledig intact. Vooral de Palacios Nazaríes, drie paleizen die het middelpunt van het complex vormen, zijn indrukwekkend. Helaas is de toeristenzee die je er wacht eerder afschrikwekkend. Neem dan ook vooral de tijd om de verrassend vredige tuinen rondom de Generalife, het zomerpaleis van de Moorse koningen, te bezoeken. Hier relax je op een bankje tussen het weelderige groen van het zonnetje in je gezicht en het fraaie uitzicht over het hart van het Alhambra. Vanwege een dagelijks bezoekersquotum doe je er overigens verstandig aan je kaartjes ruim van tevoren online te bestellen.



Ontdek de Moorse wijk



De Moorse wijk Albaycín, met zijn tegen een heuvel geplakte witte huisjes met binnentuintjes (cármenes) en smalle straatjes, is het Granada van de ansichtkaarten. Je vindt er ook de indrukwekkendste uitzichten op het kolossale complex van het Alhambra en de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada. De meeste bezoekers lopen hiervoor linea recta naar de Mirador San Nicolás, een uitzichtpunt recht tegenover de Moorse paleizen. Rustiger en net zo mooi is het uitzicht vanuit het oosten. Bijvoorbeeld bij Mirador de Aixa, een restaurant waar je op een beschut terras van een lichte maaltijd en een in de schijnwerpers gezet Alhambra kunt genieten. Wil je in je eentje van de uitzichten genieten? Kom in alle vroegte, vlak voor zonsopgang, naar Albaycín. Wij troffen er op een feestdag slechts vogelzang en de 78-jarige Francisco, die zijn hondje aan het uitlaten was. Zit je al ín het Alhambra en wil je de meute even ontsnappen? Beklim de Alcazaba, een citadel en het oudste deel van het complex. Aan de top is het betrekkelijk rustig omdat veel mensen de treden van de toren niet trekken. Je wordt er beloond met een fraai panorama van de stad en de Sierra Nevada.



Ontmoet moderne Moren



Granada, het laatste Arabische bolwerk van Spanje, viel meer dan vijf eeuwen geleden. De plaatselijke moslimgemeenschap is echter springlevend. Hun ontmoetingsplekken behoren tot de meest bijzondere trekpleisters van de stad. Zo is de Mezquita Mayor (Grote Moskee) een belangrijk centrum om te bidden of de koran te bestuderen, maar kun je ook als niet-moslim heerlijk uitwaaien in de liefdevol verzorgde tuin met uitzicht op het Alhambra. Elders in de Moorse wijk vind je ook de Mezquita del Temor de Allah, waar voorzitter Zakaria Maza graag een praatje maakt over het belang van Granada voor moslims overal ter wereld: ‘Granada was de laatste plaats waar de Moorse heersers leefden. Er vond hier een culturele en religieuze renaissance plaats. Veel moslims zijn trots op die prestaties. Een bezoek aan de stad voelt voor hen dan ook als een terugkeer naar de wortels en ze willen dat gevoel graag met mensen uit andere culturen delen.’ Mezquita de Granada, Plaza San Nicolas.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)