Baskenland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Baskenland image

Bilbao en Biskaje 3

Baskenland
Spanje
Neretslok

Bilbao en Biskaje 3

De volgende dag is het tijd om naar buiten te gaan, het platteland van Baskenland op. Ik zoef over een prachtige snelweg, terwijl ik Bilbao, de grootste stad van Baskenland, achter mij laat. Het doel is een rondje Biskaia, één van de drie provincies van het Spaanse Baskenland. In Baskenland zelf moeten ze lachen over mijn opmerking dat sommige Nederlanders bij Baskenland nog steeds aan gevaar en terrorisme denken. ‘Het is nergens zo veilig als hier’ lacht een medewerker van het gemeentehuis van Getxo, Biskaia’s tweede stad. En ik kan dat beamen. De sfeer is relaxed en de mensen uitermate vriendelijk.

Het lijkt hier buiten de stad allemaal een beetje op Ierland vind ik. Ruige kusten met steile kliffen, een heuvelachtig en groen binnenland, trotse wat gesloten maar heel aimabele mensen, en soms regen en mist. Zeker in de zomer heeft Baskenland het voordeel van een zuidelijke ligging en kunnen de temperaturen gemakkelijk oplopen tot dertig graden. Ik heb dat begin oktober ook meegemaakt daar. Ik ben vandaag op weg naar o.a. het biosfeer reservaat Urdaibai. Een beschermd stuk van Biskaia met heuvels en oeroude bossen.

In het hart van Urdaibai ligt de Berroja Winery, een wijngaard met wijnmakerij. Ik wandel met de trotse eigenaar, die volop vertelt, over de glooiende velden waar de druiven rijp zijn om geplukt te worden. Een lekkere kleine druif. Morgen (1 oktober) is het zover, dan begint de pluk. Het is een kleinschalig bedrijf, vertelt de eigenaar, we zitten nu op 120.000 flessen per jaar en we leveren aan vaste grote klanten. We lopen door de wijnmakerij en eten de pinxtos, de Baskische kleine maar o zo lekkere hapjes en we drinken de Txakoli wijn, die uitstekend smaakt.

Het heet hier het Balkon van Biskaje. We kijken naar beneden over de velden richting de horizon, waar de oceaan in de verte begint. Even ten noorden van de winery ligt de stad Gernika (Guernica). Velen zullen deze naam wel kennen van het beroemde schilderij van Picasso. Gernika is vandaag de dag een rustige mooie stad, maar dat is wel eens anders geweest. In 1937 woedde in Spanje een burgeroorlog. Troepen van generaal Franco streden tegen de Spaanse regering. Baskenland was een van de weinige delen van Spanje die nog niet onder controle van Franco stonden. Het verzet moest gebroken worden. Op 26 april 1937 om 16.30 ‘s middags bombardeerden eenheden van Hitler de stad. Het werd een afschuwelijk drama. Er vielen 800 doden, de stad werd compleet weggevaagd en twee dagen later bezetten Franco’s troepen Gernika. In het centrum van Gernika is op een muur een grote replica van Picasso’s beroemde schilderij aangebracht. Een schilderij dat Picasso in 1937 schilderde en hetzelfde jaar nog te zien was op de wereldtentoonstelling in Parijs. Het laat de verschrikkingen van het bombardement zien. Op 9 september 2016 is in Spanje de megafilm Guernica in premiere gegaan, een soort liefdesdrama/epos tegen de achtergrond van de oorlog. Ik zie in Gernika de posters voor de film hangen.

In Gernika is vooral het parlement van Biskaia de moeite van een bezoek waard. De oude eerbiedwaardige zaal waar wordt vergaderd maakt indruk. Buiten zijn de tuinen met de oeroude eik, symbol voor Baskenland, de moeite waard. Ik lunch in het restaurant Remenetxe, even buiten Gernika gelegen. De eigenaar laat zijn imposante wijnkelder zien en hier krijg ik weer voortreffelijk eten voorgeschoteld.

Urdaibai reservaat heeft vele hiking mogelijkheden. Om het lekkere Baskische eten wat van ons af te schudden lopen we een trail bij de oceaan. Het is een forse afdaling (en later weer een forse klim) naar het eilandje San Juan de Gaztelugatxe, met een kerkje op de top van het eiland. Een fraaie oude stenen brug verbindt de kust met het in zee gelegen eiland. Als je er bent mag je dertien keer de klok luiden, je bent dan beschermd tegen alle kwaad. Het uitzicht vanaf de top van de heuvel op het vasteland is adembenemend mooi. Wat oostelijker ligt het zogeheten Geopark, met de spectaculaire kliffen van o.a. Mutriku, Deba en Zumaia. Via de leuke kuststadjes Bermeo en Mundaka rijd ik terug naar Getxo.

De volgende ochtend is een zonnige warme zondagochtend. Het is inmiddels al 2 oktober maar het lijkt wel hartje zomer. Veel jongelui roeien op de Nervionrivier, opvallend veel zelfs. Ook wordt er gesurft, gerolschaatst en gejogd. Ik zie weer dezelfde markante punten van Getxo, maar nu vanaf het water. Kapitein Juan Ignacio Taibo doet zijn best om mij een mooie zeiltocht te bezorgen. De baai rond Getxo heet El Abra. De boot vertrekt vanuit de haven Puerto la Deportiva. Hier is ook een aquarium. Tevreden bedank ik de kapitein na afloop voor de tocht en begeef mij op weg naar een pinxtobar. Hoog tijd voor de lunch!

Enkele uren later vertrek ik weer naar Nederland. Een stedentrip naar Bilbao met de nadruk op Getxo en het omringende Biskaje. Het heeft mij verrast. Een van die voor mij onbekende plekken, waarvan ik blij ben deze ontdekt te hebben. Een echte verrijking. Het smaakt naar veel meer. Maar eerst wachten andere delen van Spanje op mijn ontdekking, want ik wil veel plekken ontdekken in dit prachtige land. Bilbao heb ik al vast ‘in the pocket’!

Foto's

df6c5.jpg
df6c5.jpg
Neretslok
69127.jpg
69127.jpg
Neretslok
7dfce.jpg
7dfce.jpg
Neretslok
8a66e.jpg
8a66e.jpg
Neretslok