Brand teistert toeristen image
Cecile janisse

Brand teistert toeristen

Het Canarische eiland La Gomera en delen van Californië worden geteisterd door branden. In Californië zijn duizend mensen geëvacueerd. Ook op La Gomera moesten toeristen en inwoners aan een evacuatie geloven.

Sinds zaterdag is al 140 hectare Californisch bos in vlammen opgegaan. De branden woeden voornamelijk in de Santa Anita Canyon. Daar zijn 500 huizen geëvacueerd. Met blusvliegtuigen en -helikopters wordt geprobeerd de vlammenzee te doven.

Blusvliegtuigen
Niet alleen Californië heeft last van bosbranden, ook het Canarische eiland La Gomera staat in vuur en vlam. 500 mensen werden verplicht het eiland te verlaten. Een aantal woningen zijn al in vlammen opgegaan. Blusvliegtuigen moeten voorkomen dat de brand uitwaait naar een zuidelijker gelegen natuurreservaat. Vorig jaar werden de Canarische eilanden geteisterd door de ergste brand in vijfitg jaar. 14.000 mensen zijn toen geëvacueerd. Veel dieren uit de bekende dierentuin Palmitos Gran Canaraia hebben de brand niet overleefd.

Branden oud nieuws
Ook voor Californië zijn hevige bosbranden niets nieuws. Vorig jaar oktober eisten branden zeven levens en werden 7000 huizen verwoest. 200.000 hectare bos is in rook opgegaan.

Klimaatverandering
De branden hebben vorig jaar het debat over klimaatverandering weer doen aanwakkeren. Volgens Thomas Swetnam, directeur van het Laboratory of Tree-Ring Research aan de Universiteit van Arizona, stijgt sinds 1980 het aantal bosbranden gestaag. 'De temperatuur in de AmerIkaanse bossen stijgt. Dat is één van de eerste, belangrijke aanwijzingen voor klimaatverandering in de Verenigde Staten.'

Ecologische impact
Swetnam beweert tegenover Inter Press Service dat het westen van de VS nog meer megabranden kan verwachten. 'Veel mensen denken dat klimaatverandering en de ecologische impact daarvan nog vijftig of honderd jaar van ons verwijderd zijn. Maar dat zijn ze niet. De bossen worden nu al getroffen.'