La Gomera, Spanje image
Lkoedam

La Gomera, Spanje

Naar La Gomera, een van de kleinste en volgens velen mooiste Canarische eilanden, ga je voor de natuur, de rust en de ontspanning. Maar ook om je te verdiepen in enkele van de meest fascinerende tradities van Europa. Columbus gaat op zoek naar palmboommelkers, rotsspringers en herders die fluitend door het leven gaan.



Tekst Paul de Roos, Fotografie Ilvy Njiokiktjien



Fluitend door het leven



De meeste mensen die La Gomera – het op een na kleinste bewoonde Canarische eiland – weten te vinden, komen voor de rust. Voor de sprookjesachtige nevelbossen en diep uitgesleten ravijnen en bergen, die miljoenen jaren geleden door vulkaanuitbarstingen zijn ontstaan. En voor het zachte oceaanbriesje dat de lucht op het ronde eilandje vult met de geur van wilde lavendel en orchideeën.



Wij niet. Fotograaf Ilvy en ik zijn hier gekomen voor fluiters. Of beter gezegd, beoefenaars van El Silbo Gomero, een gefloten taal. Deze silbadores zijn met name herders die door de hoge pieken en diepe dalen van het eiland trekken en met elkaar communiceren door het lokale dialect te fluiten. Ben je een geit kwijt, dan fluit je op je vingers naar een collega die zich kilometers verderop bevindt. Grote kans dat je als reactie ‘een witte of een zwarte?’ teruggefloten krijgt. De Romeinen deden reeds verslag van El Silbo en de taal werd door de inheemse Guanches in de vijftiende eeuw ingezet als een soort geheimcode tijdens hun verzet tegen de Spaanse veroveraars. Silbadores moeten klinken als tortelende vogeltjes – die met uitsterven worden bedreigd. Door de opkomst van de mobiele telefoon eind jaren negentig is de fluittaal in onbruik geraakt (...)



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 23



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.