De geheimen van Andalusië image
Lkoedam

De geheimen van Andalusië

Zo plan je de ideale roadtrip door het zonovergoten zuiden van Spanje, buiten de gebaande paden!

Zonsondergang bij het romantische dorpje Zuheros, dat in een klief tussen rotsen is gebouwd en wordt omringd door olijfgaarden.
Zonsondergang bij het romantische dorpje Zuheros, dat in een klief tussen rotsen is gebouwd en wordt omringd door olijfgaarden. (© Columbus Travel 2015)


Volg de route van de kalief



Een van de best bewaarde geheimen van Andalusië is de Ruta del Califato (Route van de Kalief), de belangrijkste weg tijdens de Moorse overheersing. Ze verbond de steden Córdoba, de oude hoofdstad van het kalifaat, en Granada, zetel van het laatste Arabische koningshuis op het Iberisch schiereiland. Je kunt de ongeveer 200 kilometer lange route volgen via de moderne autowegen N-432 en N-331, dwars door het natuurpark Sierras Subbéticas. Hier liggen in een lieflijk heuvellandschap met olijf- en wijngaarden vredige witte dorpjes met dreigende Moorse forten – vanuit de verte lijken ze op witte dominosteentjes die over de bergen zijn uitgestrooid. Je kunt overal naar believen uitstappen. Trek gerust twee of drie dagen uit om te hiken of fietsen door dit schitterende gebied, met als uitvalsbasis Hacienda Minerva, een tot sfeervol pension omgebouwde boerderij net buiten het plaatsje Zuheros.



Picnick in de Sierras Subbética



Onze favoriet in de Sierras Subbéticas is het dorpje Zuheros, dat in een klief tussen rotsen is gebouwd en wordt omringd door olijfgaarden. Een sprookjesachtige ruïne van een Moorse vesting torent boven de witte huisjes uit. Neem proviand mee, bijvoorbeeld vanuit Hacienda Minerva, en rijd of loop vervolgens de slingerende weg omhoog naar Cueva de los Murciélagos (grotten met rotstekeningen uit de steentijd). Stop bij kilometerpaal 2, waar je de auto kwijt kunt, en zoek een plekje op de berghelling, met een onnavolgbaar uitzicht op het dorp en de omliggende bergen, vooral met zonsop- of -ondergang. Terwijl de klanken van het dorp opstijgen – spelende kinderen, blaffende honden, het luiden van de kerkklok – en de zon je gezicht streelt, zou je nergens anders willen zijn.



Ontdek het andere Ronda



Het plaatsje Ronda, met zijn spectaculaire ligging aan de rand van een Grand Canyon-achtige kloof, mag er zijn. Alleen jammer van die drommen toeristen. Gelukkig ligt Alhama de Granada, 150 kilometer verderop, (bijna) net zo spectaculair tegen een ravijn aangeplakt, maar hier hoef je geen tourbussen te verwachten. Daal af via de Camino de los Ángeles, de Weg der Engelen, vernoemd naar een vroom katholiek meisje die een Arabier wist te bekeren. De route voert in een paar uur langs de rivier Alhama en dwars door de canyon. Onderweg kom je onder andere perfect gerestaureerde Romeinse warmwaterbronnen, bossen en weilanden met paarden tegen. Kaarten van de Weg der Engelen en langere, al even lonende wandelroutes in de regio zijn beschikbaar via het toerismebureau aan de Paseo Montes Jovellar.



Kies een strand voor jezelf



Het mag een raadsel heten waarom half Europa ’s zomers ligt te bakken aan de Costa del Sol, terwijl even verder naar het westen de al even spectaculaire stranden van de Costa de la Luz alleen insiders trekken. De relatieve obscuurheid van deze ‘kust van het licht’ is slechts deels te wijten aan zijn ligging aan de Atlantische Oceaan, met zijn straffere winden en koudere water. Tarifa, het zuidelijke puntje van de Costa de la Luz, is het bekendst – vanaf deze populaire surfplek kun je op heldere dagen de Marokkaanse kust zien. Maar vrijwel alleen Spanjaarden weten de brede, dertig kilometer lange wilde zandstranden en duinen tussen Matalascañas en Mazagona aan de rand van Nationaal Park Doñana te vinden. Vooral het ongerepte Playa de Castilla is een leuk uitstapje vanuit Sevilla. De mooiste, verborgen zandstranden liggen evenwel tussen Cádiz en Tarifa – aan kleine baaien vlakbij dorpjes als Roche en Bolonia (bereikbaar via de N340, maar op veilige afstand daarvan).


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)