Slowakije bezienswaardigheden

Voor een avontuurlijke vakantie naar Slowakije is het belangrijk om vooraf te weten wat de bezienswaardigheden Slowakije zijn. In het onderstaande overzicht van de highlights Slowakije, kun je zien waar je het best in Slowakije naartoe kunt gaan en waarom. Hierin staan zowel de bezienswaardigheden in de steden van Slowakije als de highlights op het platteland. Deze bezienswaardigheden bevatten gebaande paden waar het in het hoogseizoen natuurlijk druk kan worden maar ook de ongebaande paden, want daar moet je natuurlijk echt zijn als je op de Columbus Travel manier wilt reizen.

Spišský hrad

In het oosten van Slowkije bij het dorpje Žehra ligt de kasteelruïne Spišský hrad. Tot de zeventiende eeuw is het kasteel bewoond door Slowaakse adellijke familie. Daarna is het verwoest door brand, maar weer gedeeltelijk gereconstrueerd. Het kasteel in meerdere films gebruikt als locatie, maar ook andere kastelen in Slowakije zijn populair als filmlocatie.

Bardejov

In het noordoosten van Slowakije, aan de Poolse grens ligt de historische stad Bardejov. Het middeleeuwse centrum is grotendeels behouden en kent talloze historische monumenten. Het gebied rondom de stad trok in het Stenen Tijdperk al mensen aan en heeft lange tijd de status van een koninklijke stad gehad. Door oorlog, epidemieën en andere rampen is hier een einde aan gekomen.

Tatra gebergte

Dit gebergte in is de natuurlijke grens tussen Slowakije en Polen en heeft een grote aantrekkingskracht op reizigers. Het is het hoogste gebergte van de Karpaten. Behalve skiën, zijn er mogelijkheden om de bergen te beklimmen, te wandelen en andere bergsporten te beoefenen.

Raften

Rivieren en stromen in de bergen van Slowakije worden gebruikt om te raften en voor andere wateractiviteiten, zoals kajakken. Voor de Dunajec rivier in het noorden van Slowakije is daar uitstekend geschikt voor.

Piešťany

Helemaal tot rust kom je in het grootste ‘spa’ dorp van Slowakije, Piešťany, in de vallei van de Vàh rivier. Op het Spa Island zijn meerdere ‘hot springs’, modderbaden, zwembaden, stoombaden en ga zo maar door.

Grotten en nog meer grotten

Slowakije is een van de Europese landen met de meeste grotten per hoofd van de bevolking. Grotten genoeg dus. Dertien ervan zijn opengesteld voor het publiek. De Ochtinská Aragonite Cave is een van de drie ‘ aragonite’ grotten ter wereld. Deze grot is opgebouwd uit de mineraal aragonite. De hoofdattractie is de ‘Milky Way Hall’ waar de mineralen schitteren als de sterren in de melkweg. Deze grot is samen met vele andere te vinden in de Slowaakse Karst.

Slovensky raj

In dit nationale park in het oosten van Slowakije kan je prachtige wandelingen maken langs rivieren, bossen, ravijnen, kloven en watervallen. Ook een bezoek aan een van de 177 grotten is zeker de moeite waard. De Stratena jaskyna, Psie diery en de Dobsinska ijsgrot zijn de bekendste.

Let op: musea en grotten zijn op maandag gesloten.

Wil je meer reisinspiratie? Klik rechtsboven op één van de vele steden, regio's en highlights van Slowakije voor nog meer hoogtepunten.

Informatie over Slowakije