Slovenië bezienswaardigheden

Voor een avontuurlijke vakantie naar Slovenië is het belangrijk om vooraf te weten wat de bezienswaardigheden Slovenië zijn. In het onderstaande overzicht van de highlights Slovenië, kun je zien waar je het best in Slovenië naartoe kunt gaan en waarom. Hierin staan zowel de bezienswaardigheden in de steden van Slovenië als de highlights op het platteland. Deze bezienswaardigheden bevatten gebaande paden waar het in het hoogseizoen natuurlijk druk kan worden maar ook de ongebaande paden, want daar moet je natuurlijk echt zijn als je op de Columbus Travel manier wilt reizen.

Grotten van Škocjan

De Karst in Slovenië is een droog, rotsachtig en bebost kalksteenplateau met verschillende dorpjes. Škocjan is een belangrijke plaats in dit gebied, dat bekend staat om zijn grotten, rivieren en stromingen. De grotten zijn van Škocjan huisvesten naar waarschijnlijkheid de grootste ondergrondse ruimte in Europa, met  een uitzonderlijke volume van 2,2 miljoen m3. De grotten zijn ontstaan door de Reka-rivier. Deze rivier, die zijn oorsprong 55 km verder vindt, heeft op zijn weg naar het noorden een enorme ondergrondse wereld uitgehouden in het oplossende kalksteen. De grotten zijn een indrukwekkende ondergrondse wereld met druipsteenformaties in verschillende kleuren, stalagmieten en stalactieten.

Logar valley

In deze gletsjervallei kan je wandelen met op de achtergrond de bergtoppen van de besneeuwde Alpen. Er zijn diverse wandelroutes door het gebied, maar je kunt ook bergbeklimmen, fietsen en paardrijden.

Triglav National Park

Dit enige Sloveense nationale park is vernoemd naar de hoogste berg die in het hart van het park staat. Deze berg is een waar nationaal symbool en staat zelfs op de vlag van het land. In de 880 vierkante meter kun je onder andere de Julian alpen, het meer van Bohinj en de Tolmin Kloof vinden. De Tolmin Kloof is een prachtig stukje natuur is geboetseerd door de natuur zelf en is de belangrijkste bezienswaardigheid van Triglav National Park. De rots in het midden wordt ook wel het berenhoofdgenoemd, omdat hij bedekt is met mos.

Ljubljana

De hoofdstad van Slovenië heeft met zijn 280.000 inwoners de charme van een kleine stad, terwijl het tegelijkertijd de kenmerken van een metropool bezit. Oude en nieuwe tradities gaan hand in hand en creëren zo een stad met een interessante cultuur. De stad beschikt over verschillende bezienswaardigheden. Vooral het oude centrum is de moeite waard. Barok- en Habsburgarchitectuur voeren hier de boventoon en op de heuvel ligt een prachtig oud kasteel.

Oorlogsziekenhuis

Franja Partisan Hospital beschikte tijdens de Tweede Wereldoorlog over verschillende ziekenhuisfaciliteiten. Het geheime complex in de moeilijk bereikbare Pasica kloof is inmiddels een museum.

Bohinj meer

Lake Bohinj staat ook wel bekend als de parel van de Alpenmeren, maar het wordt minder bezocht dan veel andere grote meren in de Alpenstreek. Rust verzekerd. Rondom en op het meer kun je verschillende activiteiten beoefenen.

Bled meer

In het noordwesten van Slovenië vind je Lake Bled. In dit sprookjesachtige water ligt een eiland met daarop een kerk en een kasteel. Tip: laat je brengen door een gondel.

Lent festival

In de laatste week van juni en de eerste week van juli wordt het Lent festival gehouden in Maribor, de tweede grootste stad van Slovenië. Twee weken vol muziek, theater en kunst rondom de pleinen, in de straten en in de haven.

Hiken

Eén van de meest fantastische en minst bedorven gebergten zijn de Julian Alpen. Het gebied staat bekend als het beste van Slovenië om te hiken. De niveaus van de tochten verschillen, zodat er voor elke wandelaar een geschikte route bij zit.

Piran

Helemaal aan het puntje van een schiereiland in het zuidwesten van Slovenië ligt het gemoedelijke kustdorpje Piran. Loop rond in de rustige straatjes en kijk je ogen uit naar de gotisch Venetiaanse architectuur, kleine kerkjes en ouderwetse pleinen.

Ptuj

Een stad die je bezocht moet hebben is Ptuj ongeveer 25 kilometer ten zuidwesten van Maribor. Ptuj is de oudste stad van Slovenië en historisch gezien de belangrijkste plaats buiten Ljubljana. Er is ruim 2000 jaar geschiedenis te vinden in de pleinen, straten en gebouwen.

Ski-jumpen

Geen bungeejumpen, maar ski-jumpen, dat zie je in Planica op ’s werelds grootste ski-jumplocatie. Eind maart wordt het World Cup Event georganiseerd, met gedurfde acties, bier en muziek.

Predjama kasteel

Een bijzonder kasteel vlakbij Postojna met een labyrint van kamers, geheime gangen en ondergrondse grotten.

Wil je meer reisinspiratie? Klik rechtsboven op één van de vele steden, regio's en highlights van Slovenië voor nog meer hoogtepunten.

Informatie over Slovenië