Rusland

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Rusland image

Stephen Mills Tiger Safari van 11 tot en met 25 februari 2007 (2)

Rusland
Europa
Elstijssen

Stephen Mills Tiger Safari van 11 tot en met 25 februari 2007 (2)

Gamedrives in Panna

Panna is een 534 km2 groot reservaat in Centraal India. Het park ligt aan de oevers van de rivier de Ken en is groen met diepe ravijnen, watervallen en dichte teak bossen. Het terrein is ruig met veel rotsen, struiken en graslanden. Naast de tijger leven er luipaarden, gestreepte hyena’s, wolven, wilde honden, caracals, junglekatten, jakhalzen, Indiase vossen, lippenberen, moeraskrokodillen en gavialen. Grazers zijn voor de chinkara (berggazelle), sambar, nilgai, chital en de muntjac. Er zijn langurs (apen), stekelvarkens en meer dan 200 soorten vogels.

Het is wel heel vroeg, onze wake-up call om 05.00 uur. Een kop koffie, een paar biscuitjes en om 05.30 in de jeep naar het Panna National Park, dat om 06.00 open gaat. Het is koud (5 graden) en de 5 lagen kleding, die we aan hebben is geen overbodige luxe; zeker niet in een open jeep. Het duurt niet lang of het begint te regenen. We worden behoorlijk nat en er is weinig te zien. Net als het droog wordt en we richting uitgang rijden, begeeft de jeep het en is niet meer aan de praat te krijgen. We krijgen een lift van voorbijgangers (met een kanon van een objectief op hun camera), die ook in onze lodge logeren. Om 11.00 arriveren we in het kamp voor een heerlijk ontbijt en daarna een warme douche. Tijdens de lunch begint het opnieuw te regenen en behoorlijk ook. Bij harde regen is het park gesloten, omdat de paden dan te gevaarlijk worden. Het ziet er naar uit dat de gamedrive die middag niet door zal kunnen gaan. Volgens Stephen is dit uitzonderlijk. Normaal gesproken regent het in deze periode niet of nauwelijks. We hebben geluk, iets later dan gepland vertrekken we om 15.00 uur richting park. De temperatuur is intussen ook een stuk aangenamer geworden en het landschap is werkelijk schitterend. We zien apen, allerlei soorten vogels, spotted deer en andere soorten grazers. Om 18.00 sluit het park en om 18.30 zijn we terug in het kamp. Om 19.30 diner, daarna de boel voor de volgende dag in orde maken (camera’s, batterijen opladen, etc.) en pakken.

Om 5.00 uur op voor onze laatste gamedrive in het Panna NP. Onze groep van 10 en 2 begeleiders (Stephen en Khalid) worden elke gamedrive verdeeld over 3 jeeps. Op toerbeurt gaat een groepje met Stephen mee. De rest wordt verdeeld over de 2 andere jeeps. In elke jeep zit een “driver/naturalist” van het kamp en een gids van het park. Die ochtend zijn Evert en ik aan de beurt om met Stephen mee te gaan. Het is spannend. Er zijn verse sporen van een tijger en de vraag is waar hij of zij uithangt (de professionals kunnen aan de sporen zien of het een mannetje of een vrouwtje is en ongeveer van welke leeftijd). Een tijger doet niet moeilijk als het makkelijk kan. Loopt gewoon over het pad. Rent niet zoals een jachtluipaard om zijn prooi te bemachtigen, maar trekt hoogstens een relatief korte spurt en verovert het door een verrassingsaanval. Ineens opwinding alom. Er wordt een tijger ontdekt die tussen de bomen aan de overkant van een riviertje loopt. Omdat de gidsen het gedrag van de dieren goed kennen, keert de jeep om en rijden we zo hard als dat kan naar de andere kant van de rivier. Daar lig de koning van de jungle in de berm van het pad. Langzaam rijden we dichterbij. Op korte afstand loopt een sambar (soort hert) in de richting van de tijger en schreeuwt “warning calls”. De sambar waarschuwt geen andere dieren, maar waarschuwt de tijger. Zegt eigenlijk “denk erom ik heb je gezien, dus je kunt me niet meer verrassen”.
Het was heel bijzonder. Wat een prachtig en indrukwekkend dier. Daar is een leeuw echt niets bij. Gelukkig een totaal andere ervaring dan in de dierentuin. Na een tijdje staat de tijger op, wandelt op zijn (of was het een zij, ik weet het niet meer) gemak voor ons uit en verdwijnt aan de andere kant van het pad in de bosjes. Allemaal zijn we (ook Stephen) buitengewoon “excited”. Met als resultaat dat ik in combinatie met mijn nieuwe camera en het feit dat het nog niet echt licht is volslagen mislukte foto’s heb gemaakt. Ze zijn zwart. Evert filmt en die heeft onze eerste “verovering” er prachtig op staan. Onze dag kan niet meer stuk. Terug in het kamp worden we door de andere groepsleden bestookt met vragen. We zijn de eerste en in Panna de enigen die een tijger hebben gespot. Een snelle douche en om 12.00 uur op weg naar onze volgende bestemming: Bandhavgarh National Park.

Foto's

6e6e0.jpg
6e6e0.jpg
Elstijssen
20cb5.jpg
20cb5.jpg
Elstijssen
b789c.jpg
b789c.jpg
Elstijssen