Lissabon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Historische pracht!

Lissabon,
Portugal


Het Praça do Comércio, dat onder de Lissabonners ook bekend staat als Terreiro do Paço, het Paleisplein, is een enorm plein vlakbij de Taag. Hier stond vier eeuwen lang het koninklijk paleis, tot het in 1511 van plaats veranderde. Het oorspronkelijke paleis werd verwoest tijdens de aardbeving van 1755, die vergezeld ging van een enorme vloedgolf en grote branden.
De eerste minister van koning José I, de markies van Pombal, liet het plein heraanleggen en een nieuw paleis bouwen, dat er vandaag de dag nog steeds staat maar tegenwoordig dienst doet als regeringsgebouw. Aan drie zijden omringen schitterende hoge galerijen het enorme plein dat inmiddels weer 'leeg' is. Voorheen werd het gebruikt als parkeerplaats, eeuwig zonde lijkt me zo maar gelukkig is dat niet meer.
Als het erg warm is kun je in de koelte van de galerijen genieten van het uitzicht op het ruiterstandbeeld midden op het plein, bij regen kun je er droog lopen, er zitten restaurants, terrassen, verliefde stelletjes trekken zich even terug in een schaduwhoekje van de galerij en doen alsof er geen enkele toerist loopt.