Lissabon

101 routes door Spanje en Portugal

nelita was hier op 1999-03-09 Gepost op: 2011-02-09 3 reacties.
Lissabon !!

Na een prima ontbijt gingen we de volgende ochtend op weg naar Lissabon, waarbij we zoveel mogelijk langs de kust wilden rijden.
Je moet je onderweg wel behoorlijk inhouden om niet in elk schilderachtig dorpje even te stoppen, zeker niet aangezien er overal kunstnijverheids-winkeltjes zijn met prachtig aardewerk en keramiek.
Ongeveer halverwege zijn we gestopt in de badplaats Figueira de Foz, waar we op de boulevard, aan het strand hebben gepicknickt.
Hoe dichter we bij Lissabon kwamen hoe mooier de dorpen en stadjes werden.
Waarschijnlijk is dat het resultaat van de ontdekkings - reizen naar het huidige Brazilië en de koloniën in Afrika en Azië, waarvandaan immers vele rijkdommen terug naar Portugal werden meegenomen.
Het ene herenhuis is hier nog mooier dan het andere en bij Sintra en Cascais staan heuse paleizen bovenop de heuvels te pronken.
Dit gebied, zeg maar de neus van Portugal, wordt in het weekend overspoelt door de inwoners van Lissabon en biedt de moegewerkte en gestresste stedelingen stranden, kuuroorden en casino´s.
Dus ook wij konden het natuurlijk niet laten om even op een terras met uitzicht op de oceaan plaats te nemen.
Het begon alweer een beetje te schemeren en met de wetenschap dat we in Porto zoveel moeite hadden gehad om het hotel te vinden, besloten we nog vóór het inrijden van de stad bij een groot winkelcentrum iets te gaan eten.
Maar eenmaal Lissabon binnengereden waren we in een mum van tijd op het juiste adres.
We wisten wel ongeveer wel waar het was en doordat alles heel overzichtelijk is aangelegd ging het al zoekend rijden haast vanzelf.
Alleen, …..nu hadden we het pension in één keer gevonden, waren er geen kamers meer beschikbaar!!
Het bleek dat de reservering, die we over de fax hadden aangevraagd, verkeerd in de computer was gezet.
Maar men wist vlakbij wel een ander adres, het Residencia Alicante. (Dit adres staat ook in mijn tip met logeeradressen tijdens deze Vuelta.)
Bleek achteraf wel iets duurder te zijn, maarja, we hebben wel in een nette kamer van een goede nachtrust kunnen genieten.
Maar daarvóór gingen we eerst nog even het centrum in.
De auto kon probleemloos aan het begin van een grote winkelstraat staan.
Er zijn een stuk of vier van zulke straten naast elkaar, welke allemaal uitkomen op een groot plein, de Placa do Comerco, aan de kade van de baai.
Rond dit plein zijn, zoals het hoort bij een dergelijke hoofdstad, imposante regeringsgebouwen neergezet en zoals de naam van het plein al aangeeft staat hier ook de beurs.
Er was een drukte van belang en we kwamen erachter dat de volgende dag, op zondag, een marathon gelopen zou worden.
Na nog een beetje rondgezworven te hebben, onder het genot van een heerlijk ijsje, zijn we weer richting het hotel teruggekeerd.
De volgende morgen wilden we de stad natuurlijk ook nog even overdag zien, maar met de marathon in ons achterhoofd hebben we maar de metro gepakt.
Nu konden we de grote baai eens beter bekijken.
De Taag, die in de Spaanse provincie Teruel ontspringt en o.a. langs Toledo stroomt, mondt hier uit in een grote baai, welke op haar beurt weer versmelt met de Atlantische Oceaan.
We waren kennelijk net op tijd, de straten stroomden binnen de kortste keren vol met toeschouwers en niet veel later renden de koplopers van de marathon voorbij, gevolgd door de minder snelle profs en als laatste een groep joggers gestoken in clownspakken die kennelijk niet tot de carnaval konden wachten. (of dat juist nog in hun bol hadden).
Dan was het weer tijd om op weg te gaan.
Achteraf was het stuk dat we in 1 dag reden wel heel lang en toch wel vermoeiend, maar wat je onderweg te zien krijgt maakte het zeker wel de moeite waard.
Het stuk tot aan Castelo Branco voert vrijwel constant langs de Taag en dan vanaf Castelo Branco tot aan Guarda door de bergen.
Een manier om deze dag wat in te korten is door in het bezienswaardige Guarda te overnachten, dat ligt aan het natuurpark Sierra de Estrela.

Het is wel leuk dat nu ik dit zit te tikken en na te lezen ik toendertijd nog niet wist dat ik in de Sierra de de Estrela in 2006 een heerlijke schildervakantie zou hebben. En dat was ook een geweldige tijd.!!

========================================================

De volgende route gaat door Zuid Portugal & Andalusië.
Over ontdekkingsreizigers en veroveraars

.================================================

0
3

Foto's bij dit blog

gevel met zaulejos
Placa do Comerco
Estacón con azulejos
Marathon de Lisboa
Alle blogs van nelita
 

3 reactie(s) bij "101 routes door Spanje en Portugal"

 • profile image comment

  Lissabon vond ik een prachtstad met een goede metroverbindingen. Vind het knap dat je met de auto in een keer je pension gevonden hebt. Wij vonden het met de auto vreselijk om het hotel te vinden! Leuk je reisverhaal te lezen.

  Door Willemien • geplaatst op 2011-02-11 23:21:35
 • profile image comment

  Hé Nelita, Ik ben wat RR achterstand aan het wegwerken, leuk om zo je al wat verder in het verleden liggende reisverslag te lezen. Ik bedacht halverwege je blog dat Ca en ik hier zeker naar toe moeten, wij hebben een grote liefde voor westkusten, zeker als die liggen in landen waar ze goede wijn maken en ook nog een lekker potje kunnen koken. Misschien dit jaar maar weer 'ns sparen voor een oktober Europa uitje !! Leuk die Delftsblauwe tegeltjes...... Verder alles goed met u ?

  Door doppie • geplaatst op 2011-02-10 20:45:08
 • profile image comment

  Leuke blog Nelita, met mooie scans van foto's erbij, dat heeft echt iets moois!! Heerlijk, ik heb nu al zin om naar Lissabon te gaan..!

  Door vivelafem • geplaatst op 2011-02-09 19:17:34

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.