Polen bezienswaardigheden

Voor een avontuurlijke vakantie naar Polen is het belangrijk om vooraf te weten wat de bezienswaardigheden Polen zijn. In het onderstaande overzicht van de highlights Polen, kun je zien waar je het best in Polen naartoe kunt gaan en waarom. Hierin staan zowel de bezienswaardigheden in de steden van Polen als de highlights op het platteland. Deze bezienswaardigheden bevatten gebaande paden waar het in het hoogseizoen natuurlijk druk kan worden maar ook de ongebaande paden, want daar moet je natuurlijk echt zijn als je op de Columbus Travel manier wilt reizen.

Warschau

De hoofdstad van Polen ligt aan de rivier de Wisla, voor een deel op de linkeroever en voor een deel op de rechteroever. Warschau is tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest, maar het oude centrum, de Stare Miasto, is in oude stijl herbouwd. Aan de rand van het oude centrum is het Slotplein, hier begint een koninklijke route die je naar de voormalige koninklijke buitenverblijven leidt. Het nieuwe centrum is in een moderne stijl gebouwd. Vanaf de bovenste verdieping van het paleis voor Cultuur en Wetenschappen heb je een goed uitzicht over de hele stad.

Krakau

De voormalige hoofdstad van Polen (tot de zestiende eeuw) ligt in het zuiden van Polen aan de Wisla. Het is de enige stad in Polen die de Tweede Wereldoorlog en ook andere oorlogen ongeschonden heeft doorstaan. Daardoor is het historisch gezien een interessante stad; de oudste gebouwen stammen uit de dertiende eeuw. Krakau is de grootste studentenstad van Polen en is daarom ook erg modern en levendig.

Wieliczka-zoutmijn

In het plaatsje Wieliczka, vlakbij Krakau, ligt een van de oudste zoutmijnen ter wereld. Al vanaf eind vijftiende eeuw wordt de ondergrondse mijn bezocht door toeristen. En ook nu is dat nog steeds mogelijk. Je wordt via een ruim drie kilometer lange route langs standbeelden van historische en mythische figuren geleid, die stuk voor stuk zijn uitgehakt in het rotsachtige zout. Verder is er een ondergronds meer en worden er oude werktuigen getoond.

Auschwitz

Het bekende Duitse concentratiekamp ligt dichtbij Krakau. Auschwitz bestond uit drie hoofdkampen: het oorspronkelijke concentratiekamp, het vernietigingskamp en het werkkamp. Alle kampen werden vernietigd, maar het eerste kamp is later door de Poolse regeringen weer opgebouwd als museum, en ook het tweede kamp met de opgeblazen gaskamers is te bezichtigen.

Woud van Białowieża

Białowieża is een van de oudste reservaten in Europa en bestaat uit ongerept oerbos. Hier vind je vele soorten planten en dieren. De grootste populatie wisenten, Europese bizons, zijn hier te vinden in het wild. In het woud bevindt zich ook het nationale park Bialowieza. In het dorp Białowieża staan diverse onderzoekstations voor bosbouw en zoölogie.

Torún

In het noorden van Polen aan de Wisla vind je de stad Torún. Deze studentenstad is gelegen aan de Europese wandelroute E11. Dit is een route van meer dan 2000 kilometer lang die van Den Haag naar de grens van Polen en Litouwen gaat. Het is een moderne stad met een historisch hart.

Slot Mariënburg

In de stad Malbork staat het kasteel Mariënburg, het grootste gotische kasteel van Europa. Het kasteel was het hoofdkwartier van de Duitse Orde en is nog steeds te bezichtigen, samen met het bijbehorende museum.

Masurian meren

De Maurian meren liggen in het noorden van Polen en bestaan uit meer dan 2000 meertjes en honderden eilanden. De hoofdmeren, Sniardwy en Mamry, zijn met elkaar verbonden door rivieren en kanalen. Hierdoor is een uitgebreid waterwegennetwerk ontstaan. De ideale bestemming als je van kanoën of varen houdt. Hier vind je ook wilde paarden, lynxen en zelfs beren.

Slowinksi nationaal park

Dit park is gelegen aan de kust en er vindt ieder jaar een bijzonder fenomeen plaats. Duinen die gevormd worden door zand dat op het strand wordt gegooid door de golven, verplaatsen zich naar het binnenland. Het zand dat droogt door de wind en de zon, wordt meegenomen en even verderop weer neergelegd. Op deze manier lopen deze ‘witte bergen’ twee tot tien meter per jaar. Nergens ter wereld gebeurt dit op zo'n grote schaal.

Tatra

Het Tatragebergte vormt een natuurlijke scheiding tussen Polen en Slowakije. De hoogste berg in Poolse gedeelte is bijna 2500 meter, maar in het Slowaakse gedeelte ligt een top van 2655 meter. Het gebied staat vooral bekend als wintersportgebied. Maar het kan er ook goed warm worden, de temperaturen kunnen namelijk variëren van –40 in de winter tot 33 graden in de zomer.

Park Muzakowski

Muzakowski ligt voor een deel in Polen en voor een deel in Duitsland, en is een groot park in Engelse stijl. Het weergeeft het soort Engelse tuinen uit de achttiende eeuw. Het park staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Gdansk

De oude havenstad Gdansk vormt samen met de badplaats Sopot en de havenstad Gdynia de zogenaamde Driestad. Je kunt in dit stadje door de historische straatjes struinen of bijkomen op het zes kilometer lange zandstrand aan de Baltische kust.

Wil je meer reisinspiratie? Klik rechtsboven op één van de vele steden, regio's en highlights van Polen voor nog meer hoogtepunten.

Informatie over Polen