Polen Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Schindler fabriek wordt museum

Gepubliceerd: 02 jul 2010
0

Sinds het uitkomen van de film Schindler's List is de in Krakau gelegen fabriek van Oscar Schindler al door vele toeristen bezocht. Maar pas sinds juni 2010 doet een deel van zijn Deutsche Emaillewaren Fabrik officieel dienst als oorlogsmuseum.


Schindler werd beroemd omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van meer dan 1100 Joden wist te redden door ze in dienst te nemen in zijn fabriek in Krakau. Omdat hij een schadevergoeding eiste van Nazi Duitsland voor alle Joodse werknemers die hem werden ontnomen en omdat hij ze in zijn fabriek liet verblijven, wist hij te voorkomen dat vele Joden werden gedeporteerd.

Toerisme tot juni 2010

De toeristen die tot vroeger de fabriek bezochten wachtte vaak een teleurstelling. Er waren slechts drie lokalen in het hoofdgebouw opengesteld voor het publiek. Hier was een informatiefilm te zien en kon men op wandpanelen lezen wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Ook werden in een lokaal een kast, bureau en kapstok van Oscar Schindler tentoongesteld. Met de verbouwing van een deel van de fabriek tot museum is het nu eindelijk de moeite waard om de fabriek te bezoeken.

Tweede Wereldoorlog museum

Het museum bevindt zich in de kantoorgebouwen van de fabriek. Hier zijn verschillende tentoonstellingen te zien. Deze gaan onder andere over de Duitse invasie in Polen, het Poolse verzet, het Joodse getto van Krakau en het verzet van Oscar Schindler tegen de Nazi’s. Bezoekers aan het museum kunnen ook een virtuele tour maken door het Krakau van voor de oorlog. Met behulp van vijftien videoprojectors, dertig interactieve multimediastands, meer dan honderd luidsprekers en veertig camera’s wordt het oude Krakau tot leven gebracht.

Moderne kunst

De andere gebouwen van de fabriek zijn van een andere eigenaar. Hier zal, waarschijnlijk in 2011, een museum voor moderne kunst gerealiseerd worden.


Foto fabriek: Emmanueldyan.flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Polen artikelen
Reisnieuws
De leukste industriële hotspots van Europa (deel 2)

11 sep 2016, Waar vroeger schoorstenen rookten en producten van de lopende band rolden, bouwen nu muzikanten feestjes en koken Michelin-chefs de sterren van de hemel. Industrieel erfgoed dat nieuw leven is ingeblazen als culturele hotspot is een must tijdens j...

0
Reisnieuws
Deze 5 magische plekken bestaan echt

19 apr 2016, Sommige plekken zijn zo adembenemend mooi dat ze uit een sprookjesboek lijken te komen. Andere plekken zijn zo prachtig dat ze zelfs sprookjes inspireerden. Of het nou gaat om een kasteel op een rots of een groene vallei die zijn weerga niet kent....

0
Community
En de winnaar van het weekend naar het Poolse Wroclaw is geworden ...

06 apr 2016, Jullie hebben je geduld lang moeten bewaren. Eindelijk hebben we een winnaar die een compleet verzorgd weekendje naar Pools Wroclaw t.w.v. € 850 wint!

2

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.