De mooiste wandeltocht van Oostenrijk image
Lkoedam

De mooiste wandeltocht van Oostenrijk

In Oostenrijk vereren ze hem als een koning. Wie het rijk van de Großglockner betreedt, staat op heilige grond. En wie even iets verder loopt dan de massa, heeft er het rijk alleen.

Nationaal Park Hohe Tauern in de Alpen van Oostenrijk. Foto: Jonathan Vandevoorde
Nationaal Park Hohe Tauern in de Alpen van Oostenrijk. Foto: Jonathan Vandevoorde (© Columbus Travel 2015)


In Oostenrijk vereren ze hem als een koning. Wie het rijk van de Großglockner in Nationaal Park Hohe Tauern betreedt, staat op heilige grond. En in meer dan één betekenis: het massief van Oostenrijks grootste berg staat aan de wieg van het milieugeweten van de Alpenrepubliek.



De wereld voor je alleen



Dit zou je op het eerste zicht niet zeggen als op de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe aankomt: een enorme parkeergarage van beton en glas ontsiert het beroemde uitzichtpunt op de 3978 meter hoge reus. Toeristen van over de hele wereld verdringen zich om hun eerste stappen te zetten op de Pasterze, de gletsjer die aan zijn voeten rust. Maar zoals bij de andere hotspots in het park hoef je maar een uur te wandelen en je hebt de wereld bijna voor je alleen. Het landschap rond de berg is ruig en steil. Er zijn paden van elk niveau: van goed aangegeven en gemarkeerd tot alpiene routes waarvoor ervaring vereist is. Een makkelijke wandeling daalt af richting de Elisabethfelsen, genoemd naar keizerin Sissi die hier ooit aan de tong van de Pasterze stond. De gletsjer heeft zich sindsdien enkele kilometers hoger in het dal teruggetrokken en daarbij – letterlijk – een puinhoop achtergelaten.



Terug naar de natuur, boven de boomgrens



Het terrein is erg afwisselend en laat zien hoe veranderlijk een bergdal is. Voortdurend zoekt het smeltwater van de Pasterze naar een nieuwe bedding, waardoor elke zomer de houten brugjes moeten verlegd worden. En om klimaatpessimisten hoop te geven: je loopt hier ver boven de boomgrens, maar van onder het smeltende ijs zijn rottende stukken hout tevoorschijn gekomen. Een bewijs dat in de millennia vóór Christus de boomgrens hoger lag en het klimaat dus aanzienlijk warmer was dan nu. Eindpunt is het Glocknerhaus langs de straatweg. Vandaar kun je lopend of met de bus terug naar de parkeergarage en souvenirwinkels die je dan het liefst zo snel mogelijk achter je laat.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)