Oostenrijk bezienswaardigheden

Voor een avontuurlijke vakantie naar Oostenrijk is het belangrijk om vooraf te weten wat de bezienswaardigheden Oostenrijk zijn. In het onderstaande overzicht van de highlights Oostenrijk, kun je zien waar je het best in Oostenrijk naartoe kunt gaan en waarom. Hierin staan zowel de bezienswaardigheden in de steden van Oostenrijk als de highlights op het platteland. Deze bezienswaardigheden bevatten gebaande paden waar het in het hoogseizoen natuurlijk druk kan worden maar ook de ongebaande paden, want daar moet je natuurlijk echt zijn als je op de Columbus Travel manier wilt reizen.

Grotten Eisriesenwelt

Op 1640 meter hoogte zit Eisriesenwelt, de grootste ijsgrot ter wereld. De meer dan veertig kilometer lange ijsgangen herbergen abstracte ijssculpturen en bevroren watervallen. Pas in 1879 kwam de wetenschapper Anton Posselt per toeval achter het bestaan van de grotten. Zijn verslag van deze ontdekking werd pas echt erkend toen Alexander von Mörk, pionier van grottenverkenning in het gebied rond Salzburg, deze jaren later in de schijnwerpers zette. Tegenwoordig kan je een tour met een gids maken door de grot.

Wenen

Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk. De stad bruist van het muziektalent, vroeger, maar nu nog steeds. Beroemde componisten die in Wenen gewoond en gewerkt hebben zijn Mozart, Haydn, Beethoven, Schubert en Brahms. Naast een streling voor het oor is Wenen ook prachtig om te zien. De stad heeft onder meer veel gebouwen uit de baroktijd. De binnenstad van Wenen staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Een goed uitzicht over alle pracht en praal heb je vanaf het 67 meter hoge reuzenrad uit 1897. Het Sovjetleger bombardeerde de stad in 1945, waardoor een groot deel van de gondels van het reuzenrad verloren ging. Later werd het rad gerestaureerd en het is weer volop in gebruik.

Er heerst een koffietraditie in Wenen die misschien nog wel sterker is dan in Italië. Het is niet moeilijk een koffiehuis te vinden; de stad telt er bijna 600. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden op het gebied van koffie dat je snel de neiging krijgt de bediening om advies te vragen. Van Maria Theresia (met sinaasappellikeur) tot Turkse koffie… er zijn minstens twintig verschillende varianten.

Hohe Tauern Nationaal Park

Europa’s grootste natuurreservaat ligt in Oostenrijk: het Hohe Tauern Nationaal Park, dat zich uitstrekt over 1786 km2. De hoogste berg van Oostenrijk, de 3797 meter hoge Grossglockner, ligt in hetzelfde gebied. Je kunt hier ondanks het soms wisselvallige weer goed wandelen, bergbeklimmen, of met je auto van het uitzicht genieten vanaf de panoramaweg Grossglockner Hochalpenstrasse die door het park loopt. Bezoek ook de Krimml watervallen, de hoogste van Europa.

Durnstein

Hoog op een heuvel bij Durnstein, uitkijkend over de Danube rivier en haar omgeving, staan de ruïnes van Kasteel Künringerburg. In 1192 werd de koning van Engeland Richard I (het Leeuwenhart) op doortocht gevangen genomen voor het beledigen van Leopold V, een Oostenrijkse hertog. Na het betalen van een groot bedrag aan losgeld werd de koning weer vrijgelaten. De ruïnes zijn goed bewaard gebleven en een bezoek waard. Als het niet voor het historisch element van het verhaal is, dan wel voor het uitzicht vanaf de heuvel over de Danube vallei.

Gesäuse nationaal park

Het nationale park Gesäuse wordt gekenmerkt door prachtige bergen en dalen met vele kloven. Hier kan je veel dieren als marmotten, visotters, gemzen en herten vinden. Ook kan je er goed wandelen en raften. Dit park is het op twee na grootste en het jongste nationale park van Oostenrijk. In de omgeving van het nationale park ligt ook het bijzondere Grüner See. Dit is een meer dat in de winter een park is en in de zomer onder water komt te staan.

Wil je meer reisinspiratie? Klik rechtsboven op één van de vele steden, regio's en highlights van Oostenrijk voor nog meer hoogtepunten.

Informatie over Oostenrijk