Noord

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rotskunst

Noord,
Noorwegen


Deze authentieke rotsgravures bevinden zich langs een 3 kilometer lang wandelpad met loopbruggen over de zandsteenrotsen aan de kust. (UNESCO werelderfgoedlijst) Een gedeelte is ingekleurd met oranje verf, zodat ze goed te zien zijn.
De reden van het maken van deze gravures (gekrast of gebeiteld) is om de goden te vereren en ze een goede gezondheid, visvangst, jacht of vruchtbaarheid te vragen.
E zijn hier zo'n drieduizend gravures te vinden, die dateren van 2000 tot 7000 v. Chr en het zijn taferelen uit het leven van een primitief volk, zoals vis-en jacht scenes, boten en veel dieren zoals rendieren, beren en vossen, walvissen en bruinvissen en vogels.
Kom aan het einde van de middag, zodat je dankzij het strijklicht de gravures beter kunt zien, en waarschijnlijk is het dan minder druk. Trek voor een bezoek minstens 1,5 uur uit.
Toegang is er via het Alta museum, waar een tentoonstelling de historische context schetst van de rotstekeningen en ze uitlegt binnen de cultuur van de Samen of Sami. (oorspronkelijke nomadische bewoners van Lapland.)
Het terras van het cafè geeft een prachtig uitzicht over de fjord.
(bron; Trotter van Lannoo)