Jotunheimen NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wandeling naar de hoogste berg van Noorwegen

Jotunheimen NP,
Noorwegen


In de Jotunheimen vind je de hoogste bergen van Noorwegen en zelfs van Noord-Europa en de hoogste berg, Galdhoppigen (2469 m), kun je vrij makkelijk beklimmen. Vanaf de prachtige Sognefjellweg (RV55) leiden twee afslagen naar een beginpunt van de beklimming. Vanuit Spiterstulen (de eerste grote afslag die je vanaf Lom tegenkomt) kun je de berg op eigen gelegenheid beklimmen. Je begint op een hoogte van ongeveer 1400 meter en klimt dus ruim 1000 meter naar de top van de berg. Voor een redelijk getrainde klimmer duurt de tocht ongeveer 8-10 uur (heen en terug).
Een andere mogelijkheid, die wij zelf hebben gedaan, is om vanaf Juvashytta de klim te beginnen. De weg naar de hut is trouwens ook zeer mooi en zeer steil! Let op het laatst ook op de golvende weg, wat door de permafrost bijna een achtbaanrit wordt. Dit beginpunt is te vinden op de volgende afslag vanaf RV55 (bij afslag staat Galdhoppigen ook aangegeven). Je begint vanaf ongeveer 1800 meter hoogte en doet de beklimming met een groep omdat je een sneeuwgletsjer oversteekt. Elke dag begint een toch om 10.00 uur bij de hut en kost 150 NOK (ongeveer 20 euro), dit is inclusief materialen. Je hoeft niet te boeken, maar moet ongeveer een half uur voor vertrek aanwezig om een ticket te kopen.
Over de gletsjer zit je aan elkaar vast via een touw zodat je veilig overkomt. Er werd vermeld dat het 2-3 keer per week voorkomt dat iemand in de gletsjer valt dus de touwen zijn er niet voor niets! Na het oversteken van de gletsjer volgt nog een pittige beklimming van 1 km naar de top, maar daarna heb je ook een prachtig uitzicht! Bij goed, helder weer kun je meer dan 100 km ver kijken over besneeuwde toppen. Het is jammer dat je weer op tijd naar beneden moet om de gletsjer nogmaals over te steken. Neem op de terugweg genoeg tijd om nog te genieten van het gevarieerde landschap van sneeuw, rotsen en prachtige vergezichten. De totale duur is 6-7 uur heen en terug.