Noorwegen Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Noorwegen beste land om te wonen

Gepubliceerd: 06 okt 2009
0

Volgens de Verenigde Naties is Noorwegen het beste land ter wereld om te leven. UNDP, de ontwikkelingsorganisatie van de VN, heeft gekeken naar verschillende aspecten van de leefomstandigheden in verscheidene landen en op basis daarvan een overzicht opgesteld.

De lijst is maandag vrijgegeven. De plaats op de ranglijst is afhankelijk van een aantal zaken. Zo is er gelet op inkomen, gezondheidszorg en levensverwachting.

Ranglijst

Noorwegen bijt de spits af, Australië is tweede op de lijst en IJsland nummer drie. De vierde stek is voor Canada en Ierland staat op plaats vijf. Nederland valt met positie 6 net buiten de top.

Afrikaanse landen

Opvallend veel Afrikaanse landen staan in de onderste regionen van de lijst. Sierra Leone, Niger sluiten de lijst, samen met Afghanistan.

Problemen

Veel landen die als slechtste land om te wonen worden aangemerkt, worden geteisterd door economische problemen, ziektes als hiv/aids, oorlogen en andere conflicten.

Verschillen

Er zijn grote verschillen tussen de nummer 1, Noorwegen, en de laatste, Niger. Zo zit er een verschil van dertig jaar in de levensverwachting. Per hoofd van de bevolking verdienen de Noren 85 maal zoveel als de Nigerianen.

Analfabetisme

Ruim 50% van de bevolking in de 24 armste landen is analfabeet. Bij de landen die wat betreft inkomen in de middenmoot zitten, is het aantal mensen dat niet kan lezen en schrijven al gedaald naar een vijfde.

Het oudst

In Japan worden de mensen gemiddeld het oudst, bijna 83 jaar. Dit in tegenstelling met Afghanistan, waar de mensen gemiddeld niet ouder dan 44 worden.

Verschuivingen

Ieder jaar zijn er wel verschuivingen in de lijst. Dat kan zijn omdat er meer geld het land inkomt of uitgaat, de levensverwachting stijgt of omdat bijvoorbeeld het onderwijs verbeterd is.

De gehele lijst is hier te zien.

Foto door: Bergwerk.reisreporter.nl

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.


deel dit artikel met je vrienden:
Meer Noorwegen artikelen
Reisnieuws
In een van deze 10 unieke ijshotels kun jij slapen

26 dec 2016, Cool, slapen in een ijshotel! De redactie van Columbus tipt er tien, van Slovenië tot Canada. Lopen de rillingen al over je rug?

0
Reisnieuws
Door: Noor Dekker
Dit zijn de 10 vrolijkste landen ter wereld

21 okt 2016, Ben je op zoek naar een mooie reisbestemming met vrolijke inwoners? Het 2016 World Happiness Report van de Verenigde Naties helpt je een handje. Zij maken jaarlijks een lijst van de landen met de meest gelukkige inwoners en ja daar staat Nederland...

2
Video
Wie durft? De langste houten trap ter wereld

09 okt 2016, Wow; Deze trap in Noorwegen telt maar liefst 4444 treden! De Flørli trap in Lysefjord werd voorheen gebruikt als onderhoudstrap voor een oude waterleiding. Nu kunnen reizigers de houten trap beklimmen. Waarom je dat zou doen? Bekijk het zelf!

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.