Al 7 IJshotels geopend image
PatrickF

Al 7 IJshotels geopend

Binnenkort kun je weer geld neertellen om bij een kamertemperatuur van -5°C op een blok ijs te slapen! De razendpopulaire ijshotels openen in december weer hun deuren.

IJzingwekkende slaapplek
De meeste ijshotels liggen in Scandinavië en worden ieder najaar, zo rond oktober, opnieuw uit het ijs opgetrokken. Kunstenaars maken ware ijssculpturen van de hotels. Niet alleen de kamers, maar ook alle tafels, stoelen en bedden worden geheel van massief ijs gemaakt. Op de eettafels worden planken gelegd zodat het ijs niet smelt door dampende borden.
Gasten worden verwelkomd tussen december en april en krijgen voor de gelegenheid speciale thermokleding mee. Geen overbodige luxe in een ruimte waar de temperatuur rond de -5°C ligt. Sommige ijshotels organiseren tours om het noorderlicht te bewonderen of beschikken over een kapel waar je elkaar het ja-woord kunt geven. Het beroemde Icehotel in het Zweedse Lapland (Jukkasjärvi) heeft zelfs een heus ijstheater, the Globe, vernoemd naar en geïnspireerd op het gelijknamige Shakespeare-theater in Londen.

De belangrijkste ijshotels op een rijtje:
- Icehotel, Zweden
- Ice Lodge, Noorwegen
- Alta Iglo Hotel, Noorwegen
- IJshotel Quebec, Canada
- Mammoet Sneeuwhotel, Finland
- Snowcastle, Finland
- IJspaleis, Roemenië