Zuid-Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tulpomania

Zuid-Holland,
Nederland


Als je van de lente houdt en van tulpen (en buitenlanders) dan ontkom je natuurlijk niet aan een bezoekje aan de[url="http://www.keukenhof.nl" target="_blank"] Keukenhof [/url]in Lisse.
Als je daar eenmaal bent is het een kleine rit naar Voorhout waar je het grootste [url="http://www.tulipland.nl" target="_blank"]Tulpenpanorama [/url]van de wereld kunt aanschouwen, geschilderd door de landschapsschilder Leo van den Ende. Hij deed er 12 jaar over en het resultaat is overweldigend!
Naast panorama Tulipland bevindt zich ook nog eens het panorama Big Sur van [url="http://www.andrebalyon.com" target="_blank"]Andre Balyon[/url]. Dit is totaal anders. Ik zal het niet verklappen: het moet een verassing blijven.
Heb je nog niet genoeg gekregen van al dat tulpengeweld, ga dan terug naar Lisse en bezoek het museum [url="http://www.museumdezwartetulp.nl" target="_blank"]De Zwarte Tulp[/url]. Hier is tot 16 mei de tentoonstelling " Van windhandel tot Wereldhandel" en daar kom je alles te weten over de Tulpomania. Er is daar natuurlijk ook een permanente expositie met onder andere een prachtverzameling hyacinthenglazen.
Het is daarna goed uitrusten op het nabijgelegen terras in het centrum van Lisse!
PS: naar mijn ervaring zijn de tulpen in de Keukenhof op hun best rond 1 mei, tenzij het natuurlijk de komende weken bloedheet wordt!