Utrecht

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Schaapskudde op Kwintelooijen

Utrecht,
Nederland



We hebben een wandeling gemaakt aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug, tussen Veenendaal, Rhenen en Elst, door heuvelachtige bossen. Karakteristiek in het gebied zijn de diepe erosiedalen, de prehistorische grafheuvels en de overgangen tussen heuvelrug en valleien. Het is een indrukwekkende mooie plek.

Daar kwamen we een heuse herder met schapen tegen.
"C&K landschapsbeheer verzorgt op Kwintelooijen het heideterrein en het gedeelte schraal grasland met ingerasterde schapen (de schapen zijn op een beperkt deel opgesloten tussen elektrische netten). Dit heet drukbegrazing. De berken en bramen worden op die plek weggevreten zodat dit deel weer open (uitzicht) wordt en niet dicht groeit met bos. Met drukbegrazing kan echter niet elk stuk worden bereikt, op sommige plaatsen kan de herder zijn netten niet zetten.
Naast de schapen zorgt ook de natuurwerkgroep Kwintelooyen met vrijwilligers voor het tegengaan van bebossing door de berken, bramen, dennen af te maaien of uit te trekken. Het recreatieschap zorgt voor afvoer van de vegetatie. De drukbegrazing vindt plaats op de door de werkgroep afgezette plekken, waarbij de schapen de weer uitlopende boompjes en struiken afgrazen en daardoor niet meer de lage vegetatie zoals heide en schraalland overwoekeren. Beide vormen van beheer vullen elkaar dus prachtig aan." www.recreatiemiddennederland.nl