Tilburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Carnaval in Tilburg. ALAAF!

Tilburg,
Nederland


Ik ben er een beetje laat mee, maar toch wil ik graag reclame maken voor het carnavalsfeest in Tilburg. Ik was daar in 2012 en heb er toen erg van genoten.
Je hoeft er echt niet zelf verkleed naar toe. Het is namelijk ook een prachtig kijkspel voor buitenstaanders. En ik weet zeker dat je er fotogenieke types tegen zult komen.

Op zaterdagmiddag 9 februari 2013 om 14 uur 11 arriveert prins Joost d’n Irste in station Tilburg. Daar is het dan een drukte van belang. Het feest rondom de aankomst van de prins noemt men in Tilburg d’n Inhaol.

Al heel lang staan de Tilburgers bekend als Kruikenzeikers. Vroeger verkochten de arme mensen er namelijk hun urine aan de wolfabrieken, zodat de wol goed gewassen en geverfd kon worden.
Een beeld van een kruikenzeiker wordt op zaterdagmiddag in een optocht naar het stadhuis gebracht. Daar overhandigt de burgemeester van Tilburg de stadssleutel aan de prins, zodat de prins tijdens carnaval mag regeren over Kruikenstad. Dan kan het feest beginnen.

Ik wil jullie vooral adviseren op om zondagmiddag naar d’n Opstoet te komen kijken. Een grandioze optocht trekt dan vanaf 13.00 door het centrum van de stad. De start is in de St. Josephstraat. Via de de Heuvelring, de Paleisring, de Oude Markt, het Radioplein, de Nieuwlandstraat, de Stationsstraat, de Spoorlaan, de Magazijnstraat en de Heuvelring komt de stoet tussen 15 uur 30 en 17 uur op de Heuvel aan. Daar is dan de prijsuitreiking. Dat zal vast wel weer een moeilijke beslissing worden want er is veel te zien. Neem beslist je fototoestel mee!

De Omroep Brabant zal d’n Opstoet volledig uitzenden. Brabanders hoeven er dus niet persé de deur voor uit. Zij kunnen ook vanuit hun eigen huiskamer genieten.

Ik wens jullie heel veel kijkplezier. En als je het koud krijgt onderweg, kun je altijd wel ergens een Schobbelèrtje kopen, een lekkere Tilburgse kruidenlikeur. Die naam stamt af van een voor ons onbekend beroep: de schrobbelaar. Een schrobbelaar duwde vroeger de pas geverfde wol in de schrobbemolen, die met borstels de vezels schoon schrobde en zo goed als mogelijk recht trok.

Zo zie je dat het carnavalsfeest niet alleen maar hossen, brallen en zuipen hoeft te zijn. Er is ook veel traditie en cultuur, waar je van kunt genieten. En als je van mensen kijken houdt, dan moet je er zeker naar toe gaan!