Nederland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Mislukte foto's ??

Nederland


Ik weet niet of ik de enige ben die af en toe bij thuiskomst zichzelf afvraagt waarom sommige foto's er minder goed tot slecht uitzien. Soms is het een instelling, bv verkeerd diafragma (daar valt dan niet veel meer aan te doen) en soms is er een vervelende kleurzweem of is het contrast tussen licht en donker zo groot (zware schaduwen) dat het resultaat bij thuiskomst tegenvalt. Met fotobewerking bleek ik dan (lees vroeger) niet in staat er een acceptabele foto van te maken.

Elke 1,5-2 jaar is er echter weer een nieuwe versie van de meeste fotobewerking programma's te koop. De verbeteringen zijn soms groot. Met name tools om te selecteren en lichte en/of donkere delen te bewerken zijn met sprongen vooruit gegaan.
Ik ben jaren geleden gestart met Photoshop CS2 en werk nu in CS6, het is allemaal onvoorstelbaar eenvoudiger en beter geworden.

Elke foto die ik tegenwoordig gebruik voor een presentatie wordt standaard opnieuw bewerkt en ik verbaas mij telkens weer over het resultaat in vergelijking met mijn vorige bewerking.
Ook foto's waarvan ik vroeger dacht dat ze mislukt waren bekijk ik weer opnieuw. Het worden niet altijd meer foto's die gebruikt kunnen worden voor presentaties maar vaak zijn ze dan wel goed te gebruiken voor de gezellige familieavonden in onze lange winters waarbij wij deze of gene reis weer eens opnieuw beleven.

Mijn tips
1. gooi niet te snel iets weg, de techniek om foto's te bewerken wordt steeds beter en eenvoudiger
2. kijk ook nog eens naar oude foto's als je een nieuwe versie van de software hebt aangeschaft.
3. gebruik steeds de nieuwste versie van het foto bewerkingsprogramma