Overijssel

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

2008: Damhertje te Ommerschans (Overijssel).

Overijssel,
Nederland


In Balkbrug/Ommerschans woont momenteel deze familie SCHAAP. Het (vermoedelijk) damhertje heeft vriendschap gesloten met twee ooien en hun vier lammetjes.

Het damhert (Dama dama) is een soort hert. Tussen de ijstijden leefden de damherten onder andere tot in West-Europa, maar de laatste ijstijd heeft de dieren naar Klein-Azië verdreven. De Romeinen brachten de soort weer met zich mee en verspreidden het dier door het gehele Romeinse Rijk. Tegenwoordig komt het op alle continenten behalve Antarctica voor.

Het damhert is groter dan een ree en kleiner dan een edelhert. De kop-romplengte is 130 tot 170 centimeter en de schouderhoogte 85 tot 110 centimeter. Het damhert kan 45 tot 100 kilogram zwaar worden, bij hoge uitzondering tot 130 kilogram. De staart is vrij lang, 16 tot 19 centimeter. Het mannetje (hert of hertenbok genaamd) wordt over het algemeen zwaarder dan het vrouwtje (hinde).

In Nederland komt het damhert voor op de Veluwe, in de duinen en op kinderboerderijen en hertenkampen. Er onstnapt wel eens een of meerdere damhert, zodat er verspreid over Nederland meerdere groepjes voorkomen, in vrijwel elke provincie. Het damhert staat op de Nederlandse Rode Lijst voor zoogdieren in de categorie bedreigd. Er mag dus niet zomaar op gejaagd worden. Ook mogen ze niet worden verplaatst.