Noord Brabant

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Valse hanenkam

Noord Brabant,
Nederland


Valse hanenkammen (Hygrophoropsis aurantiaca) hebben soms van die piekjaren. Of die vooral op warme, droge zomers volgen, is niet zeker, maar het lijkt er wel op, want op dit moment zie ik een ware explosie.
Zij groeien op hout, bladeren en naalden in naaldbos en gemengd bos op voedselarme zandgrond. De hoed is gewelfd, enigszins trechtervormig en heeft een doorsnede tot 6 centimeter. Het oppervlak is opvallend lichtgeel tot oranje, droog en viltig. De rand blijft ingerold, ook bij oudere exemplaren.
Echt interessant aan deze paddenstoel vind ik vooral de onderkant. Daar zie je ook het verschil met de echte Hanenkam. Vanwege de gelijkenis wordt hij daar nogal eens mee verward. Bij de Valse zijn de prachtige en opvallend oranje lamellen tot driemaal gevorkt. De Echte heeft geen lamellen, maar meer onregelmatig en minder vaak vertakje plooien, die tot ver in de steel doorlopen. Hoewel de Valse hanenkam ook eetbaar is, smaakt hij niet lekker en heeft weinig voedingswaarde. Bij gevoelige mensen veroorzaakt deze valserik een opgeblazen gevoel en diarree.