Gelderland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tonis Drogenap

Gelderland,
Nederland


De "Drogenapstoren", oorspronkelijk de Saltpoort (zoutpoort) genaamd, is gebouwd in 1444-1446 als stadspoort van Zutphen. Hij heeft maar kort als stadspoort dienst gedaan, want hij werd in 1465 dichtgemetseld. Sindsdien draagt hij de naam "Drogenapstoren", vernoemd naar de stadsmuzikant Tonis Drogenap.
Tonis heette niet echt Drogenap, dat was maar een bijnaam. Waarschijnlijk werd hij zo genoemd omdat hij nogal veel dronk. Een andere theorie is dat hij zo werd genoemd omdat hij heel arm was. Een nap was in die tijd namelijk een portemonnee en een droge nap was een lege portemonnee. Drogenap woonde in Zutphen rond 1555 en vernoemde de toren naar zichzelf.

Vanwege zijn prominente plaats in de geschiedenis van Zutphen besloot de Stichting Drogenap in 1999 een standbeeld voor hem op te richten. Tijdens het ontstaan van het beeld was de werkplaats van beeldhouwer Oscar Rambonnet vrij toegankelijk voor publiek, dat het wordingsproces met grote belangstelling volgde. De kunstenaar koos ervoor om niet de figuur zelf, maar alleen diens kleding weer te geven. Omdat de sculptuur hol is en aan de achterzijde open, kan nu iedereen - letterlijk - in de huid van Drogenap kruipen.